Zeci de primari şi consilieri locali ai „Partidului Nostru” (PN) cer reprezentanţelor diplomatice acreditate în Moldova să-i apere de „presiunea fără precedent din partea guvernării”, transmite CURENTUL.
Viceprimarul de Bălţi, Igor Şeremet, a spus că guvernarea „împiedică activitatea administraţiei publice a municipiului”. Potrivit lui, guvernarea l-a numit în mod intenţionat în funcţia de reprezentat al Cancelariei de stat în oraş pe fostul viceprimar şi candidat la funcţia de primar al oraşului Bălţi, Octavian Mahu.
„Acest funcţionar dă indicaţii directe şefului poliţiei Bălţi pe numele cărui consilier PN să pornească cauze penale. Mai mult chiar, Mahu, prin dispoziţiile sale, anulează acţiunile tuturor actelor normative aprobate de autorităţile oraşului. Noi încercăm să contracarăm schemele criminale, dar Mahu atacă documentele în judecată. Cine are de câştigat? La sigur, nu cetăţenii!”, a declarat Şeremet.
El a amintit că la alegerile locale din 2015, liderul PN, Renato Usatîi, a obţinut în primul tur aproape 70% din voturi, iar Octavian Mahu – doar 3%.
Şeremet a spus că, în timpul vizitei ambasadorului SUA în RM, James Pettit, la Bălţi, el i-a descris diplomatului situaţia din oraş şi situaţia cu Mahu.
„Ambasadorul a spus că ceea ce se întâmplă este un conflict direct de interese, iar ceea ce fac autorităţile centrale nu au nimic comun cu un stat democratic”, a menţionat viceprimarul de Bălţi.
Primarul oraşului Drochia, Nina Cereteu, a amintit că PN este unica forţă politică care continuă să critice dur guvernarea şi Partidul Democrat, care şi-a subordonat toate structurile de stat.
„Este foarte probabil ca după acest eveniment va creşte presiunea asupra PN. Din curiozitate, puteţi afla câte controale au fost efectuate în privinţa primarilor PN în perioada 2015-2015. De exemplu, la Drochia noi suntem dispuşi să oferim un cabinet aparte pentru cei care vin cu controalele, pentru ca să nu se obosească cu deplasările permanente”, a spus ea.
Problemele vociferate de primarii și consilierii „Partidului Nostru” sunt bine-cunoscute și îngrijorează misiunile diplomatice acreditate în Moldova.
Despre aceasta a declarat în cadrul mesei rotunde consilierul Ambasadorului Franței în Moldova, Jérémie Petit.
„Toate cele pe care le-am auzit astăzi nu poate să nu îngrijoreze. Nu este ceva nou pentru noi, nici pentru Uniunea Europeană. Deja am adus la cunoștința Guvernului Moldovei în legătură cu justiția selectivă”, a declarat Petit.
El a subliniat că, cu două ore înainte de masa rotundă, a fost la Ministerul Justiției unde l-a informat pe ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, că UE nu va tolera justiția selectivă în Moldova.
„Drept răspuns, ministrul ne-a declarat că nu există asemenea probleme în Moldova. Potrivit lui, unica problemă constă în „comunicare”, precum și manipularea din partea diverselor ONG-uri sau a persoanelor politizate”, a declarat Petit.
Cristina Pendea