[ X ]
[ X ]
[ X ]
Video// R. Moldova riscă să revină la anul 2015, cînd piața energetică era monopolizată. De ce statul blochează dezvoltarea domeniului?
18 Ianuarie

De ce statul blochează dezvoltarea domeniului? R. Moldova la momentul de față procură tot volumul de energie electrică produsă de stânga Nistrului, neglijând în totalitate energia electrică produsă pe malul drept, care are și un preț mai ieftin. Despre aceasta a vorbit într-un interviu pentru Unimedia, Veaceslav Moldovan, administrator a companiei de furnizare a energiei electrice. Conform spuselor sale, la moment există 62 de furnizori de energie electrică, din care activează 6, inclusiv 2 care dețin peste 95% din piață, iar ceilalți 4, cu nici 5%, încearcă să le facă concurență. „Actualmente, orice consumator își poate alege furnizorul, în dependență de oferte, dar cei 4 furnizori sunt, practic, dați în afara cadrului normativ.

În octombrie 2022, s-a decis stoparea exporturilor de energie electrică din R. Moldova, pe fonul crizei. La etapa ceea, din punct de vedere politic, economic. Părea o decizie corectă, totuși autoritățile nu au făcut și pasul doi: să procure energia electrică de la producătorii locali. Adică, de stopat au stopat exporturile, dar de cumpărat ceea ce se ducea la export, nu.

Astfel, am ajuns în situația că energia produsă pe piața e în surprins. Ne-am adresat la Energocom, i-am informat că avem un surplus e 10 milioane kw, la un preț mai mic decât cel cu care Moldova importă, dar nici astăzi nu am primit răspuns”, a spus Veaceslav Moldovan. Administratorul a precizat că de 2 luni au loc numeroase ședințe, unde, într-un final au fost identificate două soluții, care însă așa și nu au fost adoptate oficial.

„Paradoxul este că Energocom cumpără cu preț mai mare exact volumul de energie pe care-l avem noi, iar exportul așa și a rămas interzis. Se dă prioritate energiei produse de malul stâng și e neglijat malul drept. Energia locală se aruncă în dezechilibre și dă la alții cu preț mizer. Sunt două soluții, care ar debloca situația: ori se permit exporturile, ori să fie valorificată acasă. CSE trebuie să ia o decizie în acest sens”, a precizat Veaceslav Moldovan.

El a menționat că, furnizorii vor să fie primiți de membri CSE, pentru a le oferi explicațiile de rigoare, pentru a le prezenta viziunea. „Soluții există, dar e nevoie ca cineva să ia decizie. Noi am fost foarte constructivi, noi două luni negociem fiecare virgulă, pînă să se ajungă la aceste două soluții. Dacă nu se adoptă nici una din acestea, furnizorii furnizorii din piața nereglementată, falimentează. Ceea ce riscă R. Moldova este revenirea la anul 2015, cînd în piață există doar 2 furnizori-monopoliști, iar consumatorii nu aveau opțiunea de a alege. În așa caz, toate eforturile statului de a transforma piața energetică în una liberă, au fost în van”, a explicat expertul.

Veaceslav Moldova mai spune că nu ar vrea să creadă există careva interese ascunse în tergiversarea luării acestor decizii,dar dacă nu se intervine, furnizorii pur și simplu nu vor rezista. „Nu se știe cine și cât va rezista din cei care mai activează. Dacă nu se schimbă situația, vom falimenta. CSE probabil nu este suficient informat. Solicitările noastre nu sunt un moft, e o decizie esențială și suntem gata să participăm la grupuri de lucru, suntem gata să conlucrăm. Nu ne ignorați”, a adăugat Moldovan.

Inapoi la arhiva noutaților