[ X ]
[ X ]
[ X ]
(VIDEO) Protest în Capitală: „Vot Furat!”
24 Iunie

În fața Primăriei mun. Chișinău se desfășoară protestul „Protestăm. Nu cedăm. Oprim dictatura!” împotriva deciziei de invalidare a mandatului Primarului ales, Andrei Năstase, transmite CURENTUL.

Prin această acțiune, protestatarii se opun guvernării nedemocratice și anticetățenești. Oamenii au venit cu mai multe pancarde: „Votul nostru, Chișinăul nostru!”, „Vot furat!”, „Năstase la Primărie, Plahotniuc la pușcărie!”, „Plahotniuc mi-ai furat primul vot!”, etc. și de asemenea scandează mai multe lozinci: „Hoții!”, „Noi nu cedăm!”, „Plahotniuc-Dodon la tomberon!”, „Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta!”, etc..

UPDATE: Cu protestatarii de la Chișinău s-au mobilizat și cei de prin raioane, dar și conaționalii din Diaspora din întreaga lume.

UPDATE 14.30: Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a menționat că protestatarii sunt cei care stau la straja democrației.

„Vă mulțumim că ați venit astăzi aici în număr așa mare! Împreună putem opri dictatura!”. a spus Maia Sandu.

Liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a îndemnat toți cetățenii să vină „Mulțumesc că sunteți aici. Eram sigur că nu vom fi puțini. Vă îndemn să vă chemați rudele, vecinii, prietenii să vină aici pentru că nu este vorba doar de un mandat de Primar, e vorba de viitorul țării noastre și generațiilor viitoare!”, a spus Andrei Năstase.

UPDATE, 14:36: Protestatarii au pornit spre Piața Marii Adunări Naționale din cauza lipsei de spațiu în fața Primăriei.

UPDATE 14.50: Protestatarii au ajuns în PMAN. Lidera PAS, Maia Sandu, de la tribune, a declarat că astăzi s-au adunat aici pentru a cere validarea mandatului Primarului ales, Andrei Năstase.

„Am văzut clar că în spatele discursurilor pompoase despre integrarea europeană și consolidarea democrației se ascunde interesul meschin al unui personaj mărunt cu planuri dictatoriale. Atunci când a înțeles că noi cu Dvs. oricum nu vom face ce vrea el, a decis să meargă pe scurtătură, să anuleze votul oamenilor. Aceasta înseamnă sfârșitul democrației și începutul dictaturii. Haideți să-i oprim astăzi și putem face acest lucru dacă suntem mulți, uniți! Am venit aici să cerem validarea alegerilor din Chișinău și rămânem aici până guvernarea se conformează și recunoaște votul chișinăuienilor”, a spus Maia Sandu.

UPDATE 15.00: Vicepreședintele Platformei „DA”, Alexandru Slusari, a spus că lipsirea dreptului oamenilor de a-și exprima dreptul la vot este un mare dezmăț național.

„Mulțumesc că ați venit aici – nu pentru concerte, nu pentru a recolta căpșuni sau pentru mici, ați venit ca niște oameni responsabili pentru soarta acestei țări. Vă amintiți ce a fost în 2016 când am avut alegerile prezidențiale fraudate? A fost manipulare mediatică, Diaspora a fost lipsită de vot, transnistreni aduși la votare, etc.. Nu am venit aici pentru Andrei Năstase, suntem aici pentru a nu deveni robi”, a spus Alexandru Slusari.

protest21231

UPDATE 15.30: Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Viorel Cibotaru, a spus că sistemul trebuie să facă tot posibilul să-l instaleze pe Andrei Năstase în fotoliul de Primar, în caz contrar cetățenii vor cere acest lucru cât va fi nevoie.

„Vă mulțumesc celor care ați venit din toată țara. Acesta este primul exemplu când votul ne-a fost furat printr-un sistem de justiție putred. Tot sistemul nostru judecătoresc este putred pe dinăuntru. Plahotniuc a corupt nu doar sistemul judecătoresc, dar toate sistemele din țară. Acum trebuie să facem tot posibilul să-i permitem lui Andrei Năstase să se instaleze în fotoliul de Primar și să înceapă să rezolve problemele Capitalei. Vom cere asta azi, mâine, atât cât va fi nevoie, pentru ca votul să ni se întoarcă și ca Năstase să-și înceapă activitatea. Unitate!”, a spus Viorel Cibotaru.

UPDATE 15.50: Liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, a declarat că din 2010 până în 2014 în RM s-au săvârșit crime grave pentru țară.

„Am ajuns să ne uităm la niște judecători corupți, care acționează la comanda unui criminal. Vă spun Bravo Dvs.! Mă bucur că am fost atât de exacți și cum ne-am propus să facem un protest, ne-am organizat și am ieșit. Indiferent cât de mult ne-au dezbinat, noi rămânem uniți!”, a spus Andrei Năstase.

UPDATE 16.00: Protestatarii au votat, în unaniminate, Rezoluția prin care cer validarea mandatului de Primar General al lui Andrei Năstase.

„Conform Constituției RM, puterea aparține poporului. Nimeni nu poate exercita în numele poporului puterea. Uzurparea e cea mai gravă crimă împotriva poporului. Deși chișinăuienii și-au exercitat prin vot suveranitatea, regimul Plahotniuc, împreună cu socialiștii, prin intermediul justiției controlate au anulat alegerile. Anularea alegerilor este anticonstituțională. Acțiunile guvernării în acest sens au fost criticate de organizațiile internaționale. Noi cetățenii, întruniți astăzi, cerem confirmarea legalității alegerilor locale din Chișinău și validarea mandatului lui Andrei Năstase. Declarăm că protestele vor continua până ce acesta nu va fi validat”, se spune în Rezoluție.

UPDATE 16.20: Protestatarii au pornit în marș spre clădirea Parlamentului.

UPDATE 17.35: Maia Sandu a chemat cetățenii să se alăture mâine, la 15:30, la Curtea Supremă de Justiție, când va fi proclamată decizia.

De asemenea, organizatorii protestului au propus cetățenilor să rămână în fața Parlamentului și pe noapte.

foto: privesc.eu

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților