[ X ]
(VIDEO) MSMPS va organiza acțiuni de conștientizare a riscului consumului de alcool
29 Octombrie

În scopul prevenirii riscului asociat consumului de alcool și întru realizarea deciziei Consiliului național pentru securitatea circulației rutiere din 10 octombrie 2019, în perioada 01 – 30 noiembrie 2019, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va organiza în țară şi desfăşura acțiuni de comunicare și conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool, transmite CURENTUL.

Scopul acestor acțiuni este reducerea impactul consumului de alcool în rândul populaţiei din Republica Moldova prin:

– informarea populaţiei;

– schimbarea percepţiilor şi atitudinilor faţă de consumul de alcool;

– adoptarea unor noi comportamente.

Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016 Republica Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15+ ani, din care bărbaților le revine 25,2 litri alcool pur/locuitor, iar populației feminine 6,1 litri alcool pur/locuitor.

Situaţia existentă se agravează tot mai mult și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi tinerilor. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât crește riscul de a suferi de alcoolism la vârsta adultă. La nivel global circa 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20 – 39 de ani se datorează consumului nociv de alcool. Adolescenții și tinerii până la 25 ani reprezintă grupul vulnerabil, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.

Numeroase cercetări naționale și studii populaționale denotă că în Republica Moldova:

– circa 19% dintre persoanele de 16 – 65 ani care au consumat alcool nu au fost în stare să-şi amintească a doua zi ce s-a întâmplat seara trecută, din cauza dozei excesive de alcool consumate;

– 80% din populaţia generală cred că abuzul de alcool provoacă boli grave;

– 32% dintre consumatori nu sunt îngrijoraţi că aceasta le va înrăutăţi starea de sănătate în viitor;

– 81% dintre consumatori de alcool nu intenţionează să reducă consumul de alcool;

– 13% dintre consumatori au accidentat pe cineva sau au fost ei însăşi accidentaţi în urma consumului de alcool.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților