Partidul Republican „Inima Moldovei” a adresat o scrisoare deschisă șefei Misiunii OSCE în Republica Moldova, Ambasadoarei Kelly Keiderling. Partidul, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare, solicită Misiunii să se facă o excepţie şi să fie examinată posibilitatea delegării observatorilor OSCE/ODIHR şi la secţiile de votare din străinătate.
Irina Vlah, liderul formațiunii, în scrisoare, a adresat sincere mulţumiri OSCE „pentru suportul constant acordat de-a lungul anilor Republicii Moldova atât în procesul de soluţionare a problemei transnistrene, cât şi în ceea ce ţine de consolidarea democraţiei. Acest suport este unul de real folos şi ne permite să avansăm în vederea realizării obiectivelor pe care le are Republica Moldova”.
„După cum bine ştiţi, mult stimată Doamnă Ambasadoare, în anul 2025 în Republica Moldova urmează să fie organizate alegeri parlamentare. Aceste alegeri sunt de o importanţă deosebită pentru ţara noastră, dar cred că şi pentru partenerii externi, care nu o dată au dovedit că nu le este indiferentă soarta Republicii Moldova. În ultimii ani, OSCE/ODIHR constant a delegat observatorii săi la scrutinele ce au avut loc în ţara noastră, iar verdictele date au fost obiective şi s-au referit la aspecte de maximă importanţă. Aceasta a consolidat şi mai mult prestigiul şi încrederea de care beneficiază OSCE în Republica Moldova. Ţin să vă asigur, mult stimată Doamnă Ambasadoare, că înainte de un nou scrutin, mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova privesc cu o mare speranţă spre misiunea OSCE/ODIHR, care urmează să activeze în acest an în Republica Moldova. Afirm acest lucru în cunoştinţă de cauză, deoarece formaţiunea pe care am onoarea să o conduc – Partidul Republican „Inima Moldovei”, se află în contact permanent cu cetăţenii, ceea ce ne permite să ne documentăm din prima sursă despre problemele ce-i frământă pe oameni şi despre aşteptările pe care le au” – a mai spus politiciana.
Liderul Partidului Republican „Inima Moldovei” a mai declarat că, în ultima perioadă, tot mai mulţi cetăţeni ne spun că ei cred că alegerile parlamentare vor fi fraudate, iar frauda se va produce la secţiile de votare deschise în străinătate, unde practic nu există niciun control real asupra procesului de votare.
„În aceste condiţii, o posibilitate reală de a asigura corectitudinea procesului de votare ar fi prezenţa observatorilor străini la respectivele secţii de votare. Ştiu, multstimată Doamnă Ambasadoare, că misiunile OSCE/ODIHR participă la observarea alegerilor pe teritoriul naţional al ţărilor vizate. Dar, totuşi, vă rog să transmiteţi solicitarea noastră factorilor de decizie competenţi ca în cazul Republicii Moldova să se facă o excepţie şi să fie examinată posibilitatea delegării observatorilor OSCE/ODIHR şi la secţiile de votare din străinătate. Pentru cetăţenii Republicii Moldova aceasta va fi o garanţie că alegerile nu vor fi fraudate. Şi sunt sigură că, în rezultat, încrederea cetăţenilor Republicii Moldova în OSCE va creşte şi mai mult”, a subliniat Irina Vlah în scrisoare.