Serviciul Fiscal de Stat dă start unei campanii de sensibilizare a societății a bonului fiscal, dar și de atenționare a populației asupra aspectelor obligatorii ale unui bon fiscal veridic, transmite CURENTUL.
Astfel, până la finele anului curent, SFS va desfășura un complex de acțiuni în cadrul căruia va fi mediatizat și un spot video social în care cetățenii sunt îndemnați să nu fie indiferenți – să solicite bonul de casă. Concomitent, în spot se atenționează asupra elementelor unui bon fiscal veridic, astfel, sensibilizând cetățenii cum să distingă un bon fiscal adevărat și o notă de evidență internă. În scopul unei informări mai profunde, SFS a creat un ghid video în care un specialist din cadrul SFS va relata despre elementele esențiale ale unui bon fiscal.
Totodată, în cadrul campaniei SFS va organiza și desfășura ședințe de conformare benevolă cu contribuabilii din segmentul comerțului cu amănuntul, a produselor alimentare, a materialelor de construcții, din segmentul HoReCa etc. SFS va desfășura și un șir de acțiuni de monitorizare a segmentelor enumerate anterior.
Astfel, în scopul sensibilizării populației, SFS vine cu detalii cu referire la regulamentul de exploatare a echipamentelor de casă şi de control. Potrivit Anexei nr. 3 la HG nr.141/2019, pentru efectuarea decontărilor în numerar şi/sau prin alt instrument de plată (la efectuarea decontărilor băneşti în numerar şi/sau prin alt instrument de plată pentru operaţiunile economice cu plătitorii, contribuabilii sunt obligaţi să utilizeze echipamentul de casă şi de control, eliberând cumpărătorilor bonurile de casă/documentele fiscale emise de aceștia.
Totodată, potrivit pct. 17 din Regulamentul menționat se interzice utilizatorilor echipamentelor de casă şi de control să înmâneze plătitorilor documente care atestă încasarea/plata în numerar, altele decât bonurile de casă/documentele fiscale sau bonurile de plată.
Astfel, bonul de casă/documentul fiscal este compus din trei părţi obligatorii:
1) partea superioară sau antetul bonului – invariantă pentru toate bonurile de casă/documentele formate de un echipament de casă şi de control, care, de regulă, conţine date despre utilizatorul echipamentului de casă şi de control;
2) partea de mijloc sau corpul bonului – variabilă care conţine date despre vânzarea (bunuri, servicii, lucrări) curentă, înregistrată în echipamentul de casă şi de control;
3) partea inferioară – invariantă pentru toate bonurile de casă/documentele fiscale formate de un echipament de casă şi de control, care, de regulă, conţine date de identificare a echipamentului de casă şi de control folosite de utilizatorul acesteia.
Concomitent, acesta conţine obligatoriu elemente generale pentru toate domeniile de activitate şi specifice în funcţie de domeniul de activitate.
Prin urmare, pentru activitățile de comerț și prestarea serviciilor bonul de casă/documentul fiscal conține următoarele elemente obligatorii:
Cristina Parfeni