[ X ]
[ X ]
[ X ]
(VIDEO) Clusterul de Turism Hîncești – lansat: „Scopul clusterului este de a promova raionul Hîncești ca destinație turistică”
30 Mai

Clusterul de Turism Hîncești a fost lansat la 27 mai curent, în incinta Consiliului raional Hîncești, și unul dintre obiectivele de bază este promovarea destinației turistice – ținutul Hîncești, în rândul turiștilor din Republica Moldova și România, informează CURENTUL.

Ideea creării și lansării acestui Cluster aparține la doi tineri originari din raionul Hîncești, care au experiență îndelungată de colaborare anterioară în domeniul managementului de proiecte în cadrul unor ONG-uri – Igor Rotaru, expert în dezvoltare regională (Iași, România) și Constantin Vlas, vicepreședintele raionului Hîncești.

„Scopul clusterului este de a promova raionul Hîncești ca destinație turistică și, în același timp, de a facilita conexiuni și de a contribui la îmbunătățirea anumitor aspecte atât în domeniul turismului, cât și în domeniul serviciilor”, a declarat Constantin Vlas, precizând, totodată, că proiectul va stimula colaborarea dintre instituțiile publice și mediul privat.

Igor Rotaru a menționat că, pentru început, Clusterul de Turism Hîncești vine cu un ghid ce promovează raionul Hîncești drept destinație turistică – www.hincesti.guide, cu o hartă interactivă, un logo „simplu și memorabil”. Totodată, a fost prezentat și spotul de promovare a destinației, prin care este evidențiată natura, istoria, tradițiile și oamenii raionului.

Totodată, inițiatorii Clusterului au subliniat că un alt obiectiv important stabilit în cadrul clusterului este crearea structurii umbrelă „Produs de Hîncești”, inițiativă care vine să promoveze produsele, tradițiile și cultura populară a regiunii.

Ghenadie Buza, președintele raionului Hîncești, a salutat lansarea acestui proiect și l-a catalogat drept un proiect foarte necesar pentru raionul Hîncești. „Raionul nostru are un potențial turistic bogat și merită să fie valorificat”, a subliniat președintele raionului.

Viorel Miron, președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova, a spus că raionul Hîncești are un mare potențial turistic, grație amplasării geografice – în apropiere de capitală, dar și de frontieră cu România. Totodată, aici sunt înregistrate 13 monumente istorice, 40 de biserici incluse în patrimoniul național, 18 personalități marcante , o curte domnească unică, cea mai mare rezervație peisagistică, 12 vinării și alte obiective ce merită descoperite de turiști.

Lansarea Clusterului de Turism Hîncești a culminat cu un infotrip, timp de două zile, pentru bloggeri, jurnaliști, experți în turism și reprezentanți ai agențiilor de turism, sub sloganul „Descoperă Ținutul Hîncești”. Aceștia au vizitat mai multe obiective turistice, au degustat vinurile, au savurat bucătăria locală și au fost cazați la o pensiune din raion.

De menționat că, Proiectul este finanțat de programul Diaspora Engagement Hub, implementat de Biroul pentru relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea Cadrului Instituțional al Republicii Moldova în domeniul Migrației și Dezvoltării”, care este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

hincesti2

hincesti1

hincesti

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților