[ X ]
[ X ]
[ X ]
(VIDEO) BNM pune în circulație monede metalice cu valoare de 1, 2, 5 și 10 lei
28 Februarie

Banca Națională a Moldovei (BNM) desfășoară în aceste clipe, la Palatul Republicii, un eveniment dedicat monedei naționale la cea de-a 25-a aniversare, informează CURENTUL.

Cu această ocazie, BNM pune în circulație, începând de astăzi, o serie nouă de monede metalice, care vor circula în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală.

Prezent la eveniment, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că astăzi este o zi istorică.

„În acest an aniversăm 25 ani de când a fost pusă în circulație moneda națională – leul moldovenesc și după 25 ani de la introducerea monedei, BNM emite moneda națională metalică. Vă spun sincer că pentru prima data când Guvernatorul Cioclea mi-a comunicat despre intenția de a lansa un astfel de proiect am fost destul de sceptic, aveam foarte multe semene de întrebare, însă acum mi-am primit răspunsurile la toate întrebările. Moneda națională este o expresie a suveranității, a independenței unui stat și a nivelului de dezvoltare a statului. Cred că, prin introducerea monedei naționale la nivel de monedă metalică ajungem la un standard de calitate nou și la un nou nivel de dezvoltare. Astăzi scriem o nouă pagină în istorie”, a precizat Candu.

La rândul său, Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a menționat că este o zi importantă și ce poate fi mai frumos decât a fi adus un omagiu prin punerea în circulație în acest an a noilor semne bănești în formă de monede metalice.

„Am demarat această inițiativă acum un an, în iunie, și a venit de la o constatare tehnică. Bancnotele de mică valoare se uzează foarte repede și drept consecință au o durată de viață extrem de scurtă, dar și a mai fost o constatare, concluzie economică pentru BNM. Totodată, am și realizat un studiu foarte amplu și nu doar am analizat structura monetară în numerar a RM, dar și ne-am inspirat din cele mai bune exemple, în special a țările din jurul nostru. De ce acum? Este pe deoparte necesitate de a face acest pas, însă și după părerea BNM este un moment excelent. Moneda națională, leul a trecut printr-o adevărată furtună în 2015 și de atunci s-a revenit, s-a stabilit cursul, iar acum este cert că, cetățenii noștri acum folosesc fără teamă moneda noastră națională”, a punctat Cioclea.

De menționat că, monedele metalice vor avea valoarea nominală de 1 leu, 2 lei, 5 lei și 10 lei.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților