[ X ]
(VIDEO) Baraj de protecție mobil contra inundațiilor va fi adus la sfârșitul lunii august de către cehi
19 Iulie

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au participat recent la un curs de instruire în cadrul proiectului Moldo-Ceh „Îmbunătățirea competențelor operaționale și profesionale în domeniul prevenirii inundațiilor”, transmite CURENTUL.

Programul s-a desfășurat în colaborare cu Detașamentul salvatori și pompieri din orașul Zbiroh, Republica Cehă. Potrivit IGSU instruirea a avut drept scop familiarizarea specialiștilor cu tehnici și mijloace de prevenire a inundațiilor prin aplicarea barierelor mobile, dar și instruirea practică a grupului de formatori în utilizarea echipamentului specializat.

La cursul de instruire au participat zece angajați al Inspectoratului din cadrul subdiviziunilor teritoriale. Pompierii și salvatorii au preluat tehnici noi de construcție a barajelor de protecție. Acestora le-a fost prezentat de către colegii cehi un baraj de protecție cu lungimea de 1100 m și capacitatea de reținerea apei de peste un metru înălțime.

O construcție similară va fi adusă în țară noastră la sfârșitul lunii august. Barajul mobil va servi drept protecție de inundații în zonele cu pericol. Acesta poate fi montat și demontat la necesitate, iar salvatorii l-ar putea utiliza rapid în cazul creșterii nivelului apei în zonele cu pericol de inundații. Ca urmare a proiectului  în luna august vor fi aduse și două pompe de absorbție a apei cu capacitate a 6 000 litri/min.

Totodată, în octombrie 2018, reprezentanții din Republica Cehă în comun cu angajații IGSU al MAI vor desfășura aplicații practice cu echipamentul livrat, în condițiile specifice țării noastre. Cursul nominalizat fortifică colaborarea între serviciile de urgență a ambelor state. Mai mult, activitățile enumerate vor spori conlucrarea între instituțiile de gestionare a crizelor în domeniul organizării măsurilor de prevenire a inundațiilor, desfășurarea lucrărilor de lichidare consecințelor acestora, dar și ridicarea nivelului profesionist al specialiștilor.

Proiectul „Îmbunătățirea competențelor operaționale și profesionale în domeniul prevenirii inundațiilor,, este la a doua fază, fiind în derulare din anul 2011.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților