[ X ]
[ X ]
[ X ]
(VIDEO) 20 de profesori din Moldova au mers la cursuri de creștere a calificării la Moscova
20 Martie

Douăzeci de pedagogi și conducători ai instituțiilor de învățământ din Bălți și alte localități ale Moldovei au trecut, timp de o săptămână, cursuri de creștere a calificării la Moscova, transmite CURENTUL.

Deplasarea în capitala Federației Ruse a fost o continuare a înțelegerilor dintre primarul de Bălți, Renato Usatîi, și primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Potrivit primarului de Bălți, asemenea schimb de cunoștințe, metode și experiență între pedagogii din Moldova și cei din Moscova are loc pentru prima dată în câteva zeci de ani.

„Pentru mine este un proiect foarte important: părinții mei, la fel, sunt profesori și după distrugerea Uniunii Sovietice pedagogii din Moldova, directorii și directorii adjuncți din școli, din păcate, nu au avut posibilitatea de a vizita o altă țară. Guvernul Moscovei și-a asumat absolut toate cheltuielile legate de cazarea pedagogilor noștri, hrană, transport. Pentru aceasta vreau să mulțumesc încă odată ministrului, conducătorului Departamentului relațiilor economice externe, Serghei Evghenevici Cerceomin. Cu siguranță, avem nevoie de asemenea proiecte, pentru că oamenii nu trebuie să-și cheltuiască banii, pe care pur și simplu nu-i au. Sunt convins că asemenea gen de schimb de experiență va deveni o bună tradiție, și un număr cât mai mare de profesori din Moldova va putea vizita Moscova”, a spus Renato Usatîi.

Însăși pedagogii spun că activitatea colegilor din Moscova merită o atenție deosebită. Ei mulțumesc administrației celor două orașe pentru posibilitatea de a face cunoștință cu aceasta.

„Această deplasare ne-a adus nouă tuturor o groază de impresii noi și pozitive. Pentru acest fapt vreau să exprim cuvinte de mulțumire primarului orașului nostru, Renato Usatîi: fără de năzuința sa, fără semnarea acordului de colaborare cu Circumscripția administrativă de vest a orașului Moscova, probabil, nu am fi văzut ceea ce am văzut. Probabil, n-am fi putut lua nimic din tot ceea ce putem aduce acum la orele și școlile noastre.

În Rusia are loc dezvoltarea școlilor, ceea ce se vede cu ochiul neînarmat – este de ajuns să vezi dotarea și nivelul procesului de predare în aceste școli. Potrivit reprezentanților delegației moldovenești, ei au obținut posibilitatea de a privi și analiza dintr-o cu totul altă perspectivă activitatea lor de până acum”, a spus Svetlana Oserbaeva, profesoară de limba și literatura rusă.

„Metodele care ne-au fost demonstrate în una dintre cele mai bune instituții de învățământ din Moscova, sunt în ziua de astăzi o parte a sistemului așa-numitor școli ale viitorului. De ce? Momentul cheie – copiii în aceste școli sunt educați în asemenea mod că ei au învățat cum să trăiască în viitor, într-o lume care se schimbă. Probabil, aceasta este cel mai important din ceea ce văd eu în această deplasare. Este important încă un moment – susținerea din partea Guvernului. Miră acel fapt că conducătorii instituției de învățământ stabilește de sine stătător strategia de dezvoltare a școlii, pentru că el vede posibilitățile financiare. În această situație, directorul are mână liberă – nu este limitat de anumite cadre. Probabil, aceasta și face deosebirea dintre educația în Moldova și educația pe care am văzut-o aici”, a spus Roman Florescu, directorul gimnaziului nr.2.

Vizita pedagogilor din Moldova în capitala Federației Ruse este efectuată în cadrul Memorandumului de colaborare semnat între Circumscripția administrativă de vest al Moscovei și orașul Bălți. Documentul prevede lărgirea colaborării dintre orașe în domeniul administrării gospodăriei locativ-comunale, proiecte de infrastructură, politici sociale și de tineret, educație și cultură.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților