[ X ]
Victoria Marian Bogos, vicepreședinta raionului Ialoveni din partea PDA despre politica bugetar-fiscală: Cineva a pus pariu cine va câștiga titlul de cea mai izolată guvernare din istoria Țării
22 Decembrie

Probabil cineva a pus pariu cine va câștiga titlul de cea mai izolată guvernare din istoria Țării! Stimați cetățeni suntem în fața dumneavoastră să atragem atenția a nu știu câta oară asupra derapajelor pe care guvernarea noastră le consideră floare la ureche.

Ni se spune că ”30 de ani ne-au furat și ne au dus Moldova la sapă de lemn alții”, dar cărările pe care se merge astăzi nu s-au schimbat cu nimic Noi cei de la firul ierbii simțim din plin urmările deciziilor izolate neconsultate, fără avizul Guvernului și netransparente. Aici pentru cetățeni și mai ales pentru consilieri fac o comparație: avizul Guvernului ar fi ca la noi în consilii, avizele comisiilor de specialitate. Haideți să ne imaginăm că noi înaintăm deciziile la consiliu fără avizul comisiei sau că noi votam deciziile și apoi organizăm consultări publice pe întrebarea votată.  Ce-ar fi asta? Dezmăț! Ne ar anula mandatele! Păi de asta eu întreb: ce exemplu ne oferă nouă guvernanții? Revenim la subiectul bugetului de stat, votată în regim de urgență și fără consultări ample, aduc în discuție câteva aspecte ce se răsfrâng asupra administrației locale:

Se știe că în orice sondaj în orice localitate problema de top este starea drumurilor. Acum voi aduce exemplu raionului Ialoveni unde în 2021 am avut fondul rutier în sumă de peste 14 milioane lei, 2022, 2023 – 12 mil. lei, apare întrebarea cu o majorare de preturi de peste 37 %, cu o micșorare a fondului rutier peste 2 milioane cum pot fi întreținute drumurile locale la nivel?

La primării aceeași situație: dacă în 2021 toată lumea trâmbița că s-au dublat bugetele primăriilor, astăzi majorarea bugetelor, din cauza scumpirilor nu se mai resimte. Azi executam același volum de lucrări, dar cu 37 % mai scump. Scurt, dacă în 2021 făceai 200 m de drum in beton cu 400000 lei, azi aceeași 200 m de drum costa sub 600000 lei.

Recent o scrisoare a ministerului finanțelor a anunțat primăriile ca fondul rutier local din destinație ”specială” se modifică în destinație ”generală” ceea ce înseamnă ca banii vor putea fi folosiți unde va considera primarul, ceea ce înseamnă că drumuri se vor construi mai puține și vor rămâne mult timp problema de top în sondajele din țara noastră.

Tot legat de primării vedem în art. 2 litera d) din legea bugetului pentru 2023 că pentru fondul Național de dezvoltare regională şi locală s-au alocat 600 milioane, mai puțin cu 370 de milioane comparativ cu 2022 când am avut 970 milioane. Primăriile forfotesc se pregătească proiecte tehnice pentru aplicarea la ”satul european”. Suntem pur și simplu uluiți de ce guvernarea tace, de ce nu comunica sincer, să spună ca bani avem mai puțini, fiți atenți ce priorități vă setați pentru 2023. Sincer și nu prin ascunzișuri.

Un alt fenomen cu care ne confruntăm se referă la Direcția Asistență Socială unde la moment avem 90 de asistenți personali, aprobați ca funcție, dar fără acoperire financiară, pentru ei bani nu-s. Păi întreb: ce face un părinte ce are în grija lui un copil cu dezabilitate sau invers, ce face un copil ce are în grija lui un părinte cu dezabilitate, fără niciun venit? Cum așa numărul asistenților personali rămâne, dar fără bani? Acestea sunt întrebări care ar trebui consultate și analizate în profunzime pentru că beneficiarii să se simtă asigurați de stat și nu abandonați.

 

Spre final un alt aspect care se regăsește doar în declarații de presă și nu a fost deloc reflectat în bugetul de stat 2023. Noutatea că toți bugetarii vor primi o majorare de 1300 lei la salariu e buna, dar dă bătăi de cap conducătorilor, căci știre este, dar bani nu-s.  Deci un fel de ”noi am declarat, dar voi descurcați-vă”, o asemenea abordare este deloc constructivă, asemenea abordări am avut 30 azi. Îndemnam conducerea țării să se țină de principii sănătoase, de comunicare, transparența pentru a fi mai aproape de oamenii de la firul ierbii.

Inapoi la arhiva noutaților