[ X ]
[ X ]
[ X ]
Victoria Iftodi participă la Conferința miniștrilor justiției privind reforma CEDO
12 Aprilie

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi participă la Conferința ministerială dedicată promovării reformării Curții Europene a Drepturilor Omului, care este supraîncărcată cronic. Astfel, Republica Moldova își reafirmă angajamentul tradițional de a proteja drepturile omului și durabilitatea Curții. Conferința cu genericul „Continuarea reformei sistemului Convenției europene a drepturilor omului – echilibru mai bun, protecție îmbunătățită” se desfășoară la Copenhaga în perioada 11 – 13 aprilie curent, transmite CURENTUL.

Ministrul Justiției a subliniat necesitatea asigurării universalității drepturilor protejate de Convenția Europeană, în egală măsură în zonele de conflict interstatal. „Republica Moldova se confruntă cu o situație de conflict interstatal cu Federația Rusă. Astfel cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului în repetate rânduri, Republica Moldova nu exercită un control efectiv în teritoriile ocupate. Recurgerea la CEDO a fost și rămâne singura modalitate eficientă de remediere a încălcărilor drepturilor fundamentale ale locuitorilor din aceste teritorii”.

La conferință sunt prezenți miniștrii justiției din statele membre ale Consiliului Europei. Scopul acesteia este adoptarea unei declarații politice (Declarația de la Copenhaga) ce va da un nou impuls procesului de reformă inițiat la Conferința din Interlaken în 2010 și continuat la Izmir, Brighton și Bruxelles. Prin semnarea acestei Declarații, statele membre ale Consiliului Europei își propun să consolideze sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului, prin soluționarea unor probleme stringente precum: numărul mare de cauze aflate pe rolul Curții Europene și ineficiența mecanismelor de monitorizare a executării hotărârilor CEDO.

Reamintim că, Convenţia a intrat în vigoare pentru Republica Moldova la 12 septembrie 1997. Aceasta a fost încheiată la Roma, la 4 noiembrie 1950. Până în prezent, 47 state membre ale Consiliului Europei, semnatare ale Convenției, se află sub jurisdicția Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților