[ X ]
[ X ]
[ X ]
Victor Stepaniuc: „Există o bună tradiție de a nu critica noua guvernare 100 de zile”
6 Ianuarie

Fostul vicepremier, politologul Victor Stepaniuc afirmă că în viața politică a statelor democratice există o bună tradiție de a nu critica noua guvernare 100 de zile, transmite CURENTUL.

Politologul scrie, într-o postare pe o rețea de socializare, că speră că și în Republica Moldova se va respecta această tradiție și a adus drept exemplu politica americană.

„Cutuma aceasta politică a apărut în SUA, în perioada Președintelui Franklin Roosevelt (1932-1945).În anii 1928-1932 criza economica mondială a lovit greu America. Roosevelt  este ales președinte în 1932 și a acționat imediat. „Primele 100 de zile” ale sale au condus la diagnosticarea economiei federale, băncilor și a întreprinderilor în dificultate. Președintele a insistat la relansarea economiei, susținerea populației sărăcite, ridicarea moralului național prin seria de programe federale cunoscute sub numele de „New Deal”. În „emisiunile de foc” Roosevelt a vorbit sincer cu poporul american despre greutăți, solidaritate și obligația tuturor cetățenilor, inclusiv a capitaliștilor, de a munci pentru America și americani. „Singurul lucru de care trebuie să ne temem este teama însăşi. Prima noastră sarcină, cea mai mare, este să dăm de lucru oamenilor. Nu este o problemă de nerezolvat, dacă o abordăm cu înţelepciune şi curaj”. Astfel  a fost restaurată speranța și încrederea în guvernul american”, scrie Victor Stepaniuc.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților