Politologul Victor Stepaniuc, ex-vice-prim-ministru, afirmă că apariția unui partid nou în viața politică a țării este un eveniment, un semnal important pentru societate si politicieni, transmite CURENTUL.
Victor Stepaniuc afirmă că principalul judecător al partidelor și politicienilor este timpul și poporul.
„Dacă din partidul ori mișcarea X au plecat fracțiuni, oameni, lideri și au creat un alt partid înseamnă că există motive, cauze, scopuri. Evident, că majoritatea liderilor politici moldoveni după ce ating succesul politic frânează procesul politic, blochează accesul altor personalități în politică, nu acceptă recrutarea noilor lideri politici în partid. Aceștea veșnic se văd în rol de „genii”, „guru”, „salvatori” ai poporului: nu discută, nu abordează cu alți politicieni problemele țării, veșnic se află într-o concurență absurdă nu doar cu oponenții ideologici, dar și cu cei mai apropiați camarazi și sateliți politici. Astfel apar premise pentru crearea noilor partide politice. Și aceasta demonstrează, că procesul formării unui pluripartidism democratic și stabil în Moldova înca e la început de cale”, spune Victor Stepaniuc.
Politologul punctează că partidele politice, conform teoriei, au 3-4 moduri (premise) de formare:
1. Prin despărțirea de un partid ori o mișcare politică deja existentă.
2. În baza unei mișcari sociale consolidatoare.
3. În baza unor corporații de interese pragmatice.
4. Prin unirea unor partide deja existente.
„În Moldova, în ultimii 10 ani, au fost create circa 11 – 12 partide politice, ca regula prin despărțirea unor fracțiuni de la partidele existente. Așa prin despărțirea de la PCRM au apărut partidele de centru-stânga- PSRM, Renaștere, Partidul Stângii Europene, PPSM, Congresul Civic.
Prin divizare de la PLDM a aparut partidul Acțiunea Democratică. Unii analiști afirmă că și PPDA și PAS au provenit de la PLDM. Totuși, este evident, ca în anii 2015-2016 în Moldova a existat o mișcare socială consolidatoare – miscarea antioligarhică (anti-Plahotniuc), care a servit baza pentru partidele PPDA și PAS.
În baza unor corporații cu interese pragmatice s-au dezvoltat Partidul Șor și Partidul Nostru.
În limbajul unor politicieni din Moldova plecarea de la un partid, divizarea unui partid este o „trădare”. Partidul nou-creat deseori e numit „spoiler”, adica imitativ, creat pentru a rupe voturi de la favorit”, mai spune Victor Stepaniuc.
Cristina Parfeni