[ X ]
[ X ]
[ X ]
Victor Parlicov participă la reuniunea miniștrilor energiei din UE
16 Aprilie

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, participă la reuniunea informală a miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, care se desfășoară la Bruxelles, în perioada 15-16 aprilie

Evenimentul reunește miniștri din cele 27 state membre ale Uniunii Europene, reprezentanții ministerelor din statele partenere ale UE, precum și personalități din sectorul politic și academic internațional. În cadrul reuniunii informale, miniștrii au fost invitați să discute despre una dintre prioritățile președinției belgiene a Consiliului UE – promovarea infrastructurii energetice durabile, dar și provocările cu care se confruntă în prezent spațiul european.

Schimbul de opinii la nivel de ministere ale UE includ trei sesiuni plenare, cu accent central pe o planificare coordonată a rețelelor, finanțarea și reducerea riscurilor investițiilor în infrastructură, precum și accelerarea dezvoltării infrastructurii energetice. O atenție sporită este dedicată rezilienței infrastructurii energetice critice ale UE.

În discursul său, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat importanța întăririi rezilienței energetice, în conditiile actualelor pericole din regiune. În acest sens, Victor Parlicov, a reiterat necesitatea identificării de noi investiții, ce ar permite mărirea potențialului de transportare a gazelor prin coridorul vertical, care deja a ajutat Republica Moldova să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și a redus dependența de concernul rus Gazprom.

Victor Parlicov a ținut să sublinieze importanța conectării Republicii Moldova la sistemul energetic al UE și la piața energetică europeană. În acest context, ministrul a reiterat faptul că sincronizarea sistemului energetic național la rețeaua energetică europeană ENTSO-E va permite nu doar alinierea la infrastructura electrică europeană, ci și va ajuta Republica Moldova să acceseze o piață competitivă.

De asemenea, Victor Parlicov a îndemnat participanții reuniunii să depună un efort comun pentru realizarea obiectivelor climatice pe termen lung, care presupun ca UE, iar Republica Moldova se aliniază acestor ținte, va deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, având o economie cu emisii nete zero de gaze cu efect de seră.

1 (10) 2 (2)

Inapoi la arhiva noutaților