[ X ]
[ X ]
[ X ]
Victor Chironda: Primăria Chișinău este aparatul primarului, există doar funcția de primar
12 Septembrie

Candidatul pentru Primăria Capitalei la alegerile locale, Victor Chironda, consideră că un primar independent are șanse să-și exercite funcția și să conlucreze bine și cu consiliul și cu celelalte autorități publice. Totodată, el consideră că marja de colectare a celor 10 mii de semnături impusă de sistemul electoral nu oferă nici o șansă candidaților independenți, transmite CURENTUL.

Acesta ar fi unul din motivele pentru care Victor Chironda a decis să candideze împreună cu echipa Mișcării social-politice „Forța Nouă”.

„Din păcate, la noi așa-i construit sistemul electoral încât dacă vrei să candidezi independent n-ai aproape nici o șansă. Nu a reușit nimeni până acum să strângă în zece zile sau cât acolo îți dă Comisia Electorală 10 000 de semnături, de asta nu are sens să te avânți într-așa un…, după mine, într-așa o aventură, plus candidatul independent nu poate da listă pentru Consiliul municipal și aici e cea mai mare, aici e cheia problemei, pentru că de obicei se votează candidatul care-i frumos, parfumat, inteligent ș.a.m.d. și el se arată la televizor ca și o kartinkă și în spate stă o echipă de oameni care candidează la Consiliul municipal pe o listă pe care nimeni nu o analizează. Și cine-s oamenii aceia care vin pe lista asta, ce au făcut ei pentru oraș, ce competențe relevante pentru oraș au ei, ce viziune au ei pentru oraș? Nimeni nu știe…”, a spus Victor Chironda.

De asemenea, Victor Chironda specifică că esența activității Primăriei nu s-a schimbat din anii 90 încoace.

„Trebuie să înțelegeți un lucru, Primăria Chișinău nu este instituție aparte, nu există conflictul între Primăria Chișinău și Consiliul municipal Chișinău. Primăria Chișinău este aparatul primarului, există doar funcția de primar. Primăria Chișinău este Guvernul orașului, ea ca instituție, toate aceste direcții generale ale Primăriei, ele sunt fondate de Consiliul municipal aceste mari – Direcția generală arhitectură, Direcția generală transport ș.a.m.d. Și aici apare conflictul permanent, cine numește șefii aceștia, primarul sau consiliul? Primarul are aparatul lui, așa-numita Direcția administrativă a Primăriei, Direcția juridică, care ajută primarul în activitatea sa, dar aceste direcții sunt persoane juridice separate, au ștampilele lor, ele-s mici primării pe anumite domenii și asta e o construcție, să zic așa, nu tocmai eficientă deja, pentru că Primăria Chișinău în anii ‘90 a fost modernizată, transformată din acel soviet executiv sau cum se numea pe vremea sovietică, dar nu s-a schimbat esența activității Primăriei”, a mai spus Victor Chironda pentru Radio Europa Liberă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților