[ X ]
Victimele Holocaustului – comemorate la Chișinău
27 Ianuarie

În Capitală are loc un miting – requiem de comemorare a victimelor Holocaustului, transmite CURENTUL.

În cadrul evenimentului, Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că datoria fiecărui cetățean este de a păstra memoria victimelor și de a acționa împotriva oricăror forme de intoleranță, xenofobie, semitism și rasism. „Suntem aici pentru a comemora cruzimea secolului XX – victimele Holocaustului. Sute de mii de oameni uciși de alți oameni. Niciodată, nicăieri în lume nu avem dreptul să permitem repetarea Holocaustului. Datoria noastră, a autorităților, a fiecărui cetățean, este să păstrăm vie memoria victimelor”, a spus Zinaida Greceanîi.

Consilierul Prim-ministrului, Cristina Mahu, a adresat un mesaj din partea Premierului Ion Chicu. „Astăzi, alături de întreaga comunitate internațională, venim să amintim victimele Holocaustului. Intoleranța, orgoliul și indiferența sunt viciile care au făcut ca fila aceasta dramatică și rușinoasă să fie în istorie. Acum trebuie să ne întrebăm dacă ne-am învățat lecția. Respectul reciproc, egalitatea de șanse, reducerea inegalităților sunt direcțiile unde trebuie să ne mișcăm”, a menționat Cristina Mahu.

La rândul său, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a spus că și spațiul moldovenesc a fost afectat de acest eveniment tragic. „Apoteoza răului secolului XX a fost Holocaustul. E greu să explicăm copiilor cum a fost posibil așa ceva, dar suntem obligați să facem acest lucru. Milioane de oameni gazați și arși în crematorii, alături de alte milioane supuși atrocităților. Grozăviile sunt foarte greu de redat prin cuvinte și imagini. Nu trebuie să uităm că și spațiul nostru a fost afectat pe parcursul acestui secol de flagelul antisemitismului. Noi nu vom uita niciodată pogromurile de la început de secol din Chișinău. Acele sute de mii de locuitori care au fost exterminați pe teritoriul R. Moldova doar din considerentul că erau de altă naționalitate”, a spus Corneliu Popovici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților