[ X ]
[ X ]
[ X ]
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare: Tiraspolul mai are șansa și oportunitatea să se alăture Protocolului de la Bavaria
28 Noiembrie

Republica Moldova va participa, în perioada 5-6 decembrie, la lucrările Consiliului Ministerial al OSCE, la Bratislava. Mai multe detalii despre scopul acestor lucrări și implicarea R. Moldova în proces au fost oferite de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Flenchea a spus că țara noastră are o restanță în procesul de negocieri.

„La finalul celor două zile de discuții pe marginea Protocolului de la Bavaria, înțelegerea negociatorilor și observatorilor a fost că părțile implicate vor continua lucrul și se vor abține de la declarații publice. În mare parte, proiectul Protocolului rundei a fost agreat, ceea ce urma să fie coordonat, un singur punct, care să stipuleze prioritățile pentru viitorul apropiat în dialogul celor două părți – Chișinău și Tiraspol”, a spus Alexandru Flenchea.

De asemenea viceprim-ministrul a spus că R. Moldova este gata să discute tot spectrul de probleme social, economic și umanitar, care există între părți.

„Ne-am anunțat clar prioritățile, 4 la număr: libertatea circulației în zona de securitate, drepturile omului, asigurarea activității școlilor cu predare în grafie latină și facilitarea comerțului între cele 2 maluri și prevenirea fenomenelor de contrabandă. La Conferința de la Bavaria și discuțiile care au urmat, Tiraspolul insistă pe altfel de priorități, pe care noi am spus că suntem gata să le discutăm și insistăm ca prioritățile Chișinăului să nu figureze în textul Protocolului”, a mai spus Alexandru Flenchea.

Totodată, Flenchea a spus că mai este timp pentru semnarea Protocolului, având angajamentul Chișinăului de a semna în formula de compromis, Tiraspolul are șansa și oportunitatea să se alăture proiectului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților