[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vicepreședintele unu partid – nedumerit: E cea mai stranie circumscripție…
28 Decembrie

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, se arată nedumerit de Circumscripția nr. 22, la alegerile parlamentare, precizând că, Ialoveni nu e chiar Ialoveni, transmite CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Liviu Vovc vine cu câteva precizări, astfel încât oamenii să fie informați.

„Chiar dacă inițial PD a făcut o amplă campanie de promovare a sistemului uninominal, la 20 iulie 2017 a fost votat sistemul electoral mixt. Cu toate că formal sunt adversari, modificările au fost votate de PDM și PSRM, alăturându-li-se și cei din Grupul Popular European. Sistemul mixt prevede că la alegerile parlamentare din 24 februarie 2018, cetățeanul va primi 2 buletine: pe unul va vota partidul, așa cum vota până acum (astfel vor fi aleși 50 de deputați); pe al doilea buletin va vota un candidat din circumscripția electorală unde locuiește (candidatul poate fi independent sau reprezentant al unui partid sau bloc). Anume acest al doilea buletin trebuie explicat și, în special, ce înseamnă o circumscripție electorală”, a scris el.

Vovc amintește că, inițial, guvernarea promitea că se va alege deputatul care să reprezinte raionul și că se va putea retrage mandatul lui, dacă nu îl va reprezenta bine.

„Însă asta a fost doar o minciună pentru a aburi cetățenii, fără ca prevederile respective să mai fie incluse în proiectul de lege. De ce prima promisiune „raionul tău – deputatul tău” a fost o minciună? Exemplific prin cea mai stranie circumscripție și anume circumscripția 22-Ialoveni, care nu înseamnă deloc „raionul Ialoveni”. De fapt, raionul Ialoveni a fost „tăiat” în două, circumscripției 22 revenindu-i doar o parte din localitățile raionului: or. Ialoveni și satele Dănceni, Horodca, Malcoci, Nimoreni, Ruseștii Noi, Sociteni, Suruceni, Ulmu, Văsieni. Pe lângă aceste localități au mai fost adăugate câteva sate din raionul Strășeni (Bucovăț, Căpriana, Cojușna, Scoreni și Vorniceni) și din raionul Călărași (Buda, Horodiște, Pîrjolteni, Sadova și Tuzara). Respectiv, circumscripția 22 Ialoveni e formată din localități din 3 raioane! Conform informațiilor de la ultimele alegeri prezidențiale în această circumscripție sunt 62.740 alegători: Ialoveni – 36210 alegători; Strășeni – 17163 alegători; Călărași – 9367 alegători. Explicația celor „de sus” a fost că era necesar ca fiecare circumscripție să aibă un număr aproximativ de 60.000 alegători. Însă această explicație nu ține: raionul Ialoveni are 83.500 alegători și dacă se dorea, el ar fi putut constitui lesne o circumscripție. Scopul guvernării a fost să ducă oamenii în eroare. Noi însă trebuie să fim informați. Explică și prietenilor tăi ce înseamnă sistemul mixt, ce înseamnă circumscripție electorală”, a spus Vovc.

Liviu Vovc a menționat că, în asemenea sistem electoral, nu poți alege omul din localitatea ta sau unul independent.

„Aceste voturi vor fi pur și simplu irosite în zadar. E nevoie de coagulat voturile în jurul candidaților unor forțe politice cu șanse de câștig. Apropo, turul 2 nu va fi. De aceea e important cum vom vota în primul tur. P.P.S. informații despre alte circumscripții puteți găsi aici”, a mai scris Vovc.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților