[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vicepreședintele Parlamentului, despre votarea a două proiecte de legi: „Este o ocazie istorică”
17 Octombrie

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, în cadrul unei conferințe de presă, s-a referit la agenda Parlamentului din săptămâna curentă, dar și la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), informează CURENTUL.

„În această sesiune, cel mai discutat raport a fost cel cu privire la modificarea regulamentului. În aprilie 2014, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a aplicat sancțiuni delegației Federației Ruse, lipsind delegația de dreptul la vot. După aceasta, în ianuarie 2015, aceste sancțiuni au fost prelungite. Din acest motiv, Federația Rusă nu și-a mai trimis delegația sau deputații la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei”, a precizat el.

În același timp, el a comunicat și despre unele modificări. „Pe lângă aceasta, s-a mai adăugat și o altă problemă și anume faptul că Federația Rusă a decis să suspende plata pe care o face fiecare stat membru pentru Consiliul Europei. Din acest motiv, secretarul general a inițiat o comisie ad-hoc din Comitetul de Miniștri și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind schimbarea regulamentului. S-a încercat modificarea regulamentului, astfel încât să se permită delegației Federației Ruse să se întoarcă înapoi la APCE. Câteva modificări care au fost propuse ar fi următoarele: ridicarea împuternicirilor să fie făcute cu 2/3, nu cu majoritate simplă cum a fost până acum, iar sancțiunile privind lipsirea drepturilor la vot să se aplice doar pentru voturile de pe marginea rapoartelor. În urma unor dezbateri fierbinți s-a decis ca raportul acesta să fie întors în comisie, nu se știe care va fi soarta lui de mai departe, este cert că în ianuarie 2019 delegația Federației Ruse nu va reveni la APCE. Lucru care va complica și, probabil, alegerea secretarului general, deci putem spune că e o anumită criză instituțională la nivel de Consiliul Europei”, a declarat Ghilețchi.

Totodată, vicepreședintele Parlamentului a vorbit despre agenda parlamentară din săptămâna curentă.

„Aș vrea să reamintesc că subiectul cel mai important rămâne modificarea în Constituție, vă amintiți că votul a fost amânat pentru această săptămână. Grupul Parlamentar Popular European pledează – atât pentru modificarea Constituției în ce privește sintagma „integrare europeană”, cât și pentru modificarea articolului 13 din Constituție privind numirea corectă a limbii, ca să scriem în Constituție așa cum a decis și Curtea Constituțională, așa cum este corect, ca limba să fie limba română. Pentru noi ar fi ok ca ambele proiecte să se regăsească pe ordinea de zi și să le votăm. Este o ocazie istorică pe care o avem în acest Parlament, de a face aceste modificări”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților