[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vicepreședinte PL despre anul 2017: „Pentru prima dată după 2009, puterea politică a ajuns în…”
1 Ianuarie

Vicepreședintele Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu, califică anul 2017 drept unul zbuciumat pentru politica din Moldova, fără reușite.

Solicitat de CURENTUL, Valeriu Munteanu, ne-a oferit o caracteristică a anului 2017 pe plan profesional și personal.

„A fost un an cu puternice zbuciumări politice în Republica Moldova, când pentru prima dată după 2009, puterea politică a ajuns în mâinile unui singur partid politic – Partidul Democrat, chiar dacă la alegerile parlamentare din 2014, alegătorii au dispus altfel.

Monopolul puterii s-a dovedit a fi o povară mult prea mare pentru decidenții politici de azi, alunecând de multe ori către acțiuni impregnate cu elemente de autocrație, astfel a fost turnat în malaxorul coercitiv al statului și grâul și neghina, șubrezind în acest mod și mai mult încrederea cetățenilor în sistemul politic și în oamenii de stat, dar și îndepărtând statul nostru de atenția cancelariilor occidentale.

În plan personal, lucrurile sunt dintr-o cu totul altă operă, acolo unde dedicația, munca, statornicia, răbdarea și iertarea dau întotdeauna roade. Cele patru fiice, toate și fiecare, cresc văzând cu ochii și ne întăresc în convingerea revelatoare că generațiile care vin din urma noastră vor fi mai bune decât noi”, ne-a spus liberalul.

La capitolul ratări, Valeriu Munteanu ne-a expus 2 exemple și, consideră că reușite, în plan politic, nu s-au înregistrat.

„Ratări/greșeli:

– Monopolizarea puterii politice de către Partidul Democrat, în contrasens cu voința cetățenilor noștri.

– Adoptarea de către PD și PSRM a sistemului electoral mixt, un cuțit înfipt în trupul firav al democrației din Republica Moldova.

Reușite:

– ”, a precizat Valeriu Munteanu.

De asemenea, liberalul nu se așteaptă la schimbări mari în anul care vine.

„Din păcate nu am așteptări foarte mari de la anul 2018, ori schimbarea unor factori politici cu alții, a unor poli de influență cu alții nu va schimba fundamental starea de lucruri pentru cetățenii noștri, nici chiar după alegerile parlamentare din toamna anului viitor.

Unica soluție, izbăvitoare pentru toți și pentru fiecare, soluția naturală, soluția istorică, este Unirea Republicii Moldova cu România și obținerea în mod automat a accesului fiecărui basarabean la beneficiile politice și juridice, economice și sociale, pe care le au cetățenii români, care locuiesc în România, membru cu drepturi depline a UE și NATO, țara ce deja al treilea an consecutiv înregistrează cea mai mare creștere economică între statele Uniunii Europene”, a punctat Valeriu Munteanu.

Cristina Parfeni

Republicat din 27 decembrie 2017.

Inapoi la arhiva noutaților