[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vicepreședinte PDM: „Avem peste 350 de mii de semnături pentru votul uninominal”
20 Martie

Deputații și miniștrii din Partidul Democrat din Moldova ( PDM) s-au întrunit, în această dimineață, într-o nouă ședință, iar subiectul principal a fost proiectul de lege privind trecerea la votul uninominal, care a fost înregistrat săptămâna trecută în Parlament. Despre aceasta a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele PDM, Andrian Candu, Președinte al Parlamentului, informează CURENTUL.

Andrian Candu a declarat că proiectul privind schimbarea sistemului electoral a fost deja expediat către Comisia de la Veneția.

Potrivit lui, se lucrează acum asupra inițierii dezbaterilor privind votul uninominal.

„În această săptămână vor fi expediate invitațiile pentru prima dezbatere a grupului de lucru pe platforma parlamentară. Vor fi invitați să participe reprezentanții partidelor parlamentare, extra-parlamentare, opoziția, experți constituționali și reprezentanți ai societății civile. Grupul de lucru, cel mai probabil, se va întruni în ședință, săptămâna viitoare. Să dăm timp ca invitațiile să fie expediate”, a spus Candu.

Totodată, democratul a amintit că PDM colectează semnături în favoarea modificării sistemului electoral. „Ca pe lângă sondaje, să vedem care este situația. În cele aproximativ 10 zile de la inițierea colectării, avem peste 350 mii de semnături. Vom mai continua. Asta motivează ca PDM să continue să promoveze proiectul, dezbateri pe marginea lui, să continue cu expertiza și dacă reușim să găsim toate argumentele, dar și să convingem colegii din majoritatea parlamentară sau opoziția – să votăm”, a mai spus Candu.

În context, Președintele Parlamentului a menționat că un alt subiect discutat ține de imunitatea deputaților. „PDM a înregistrat, anterior, un proiect de lege, prin care să fie exclusă imunitatea deputaților. Noi am obținut avizele. Am discutat ca să solicităm colegilor din majoritatea parlamentară să includem proiectul în această săptămână pe agenda Parlamentului. Trebuie să începem procedura de vot”, a mai spus Candu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților