Parlamentul R. Moldova a adoptat, la 21 iulie 2017, o declarație privind retragerea trupelor rusești din Transnistria. În cadrul unor dezbateri publice desfășurate astăzi, mai mulți politicieni și-au exprimat părerea vizavi de această declarație, transmite CURENTUL.
Deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Sergiu Sârbu, afirmă că declarația adoptată este la fel ca și poziția din 1992.
„Vreau să vă spun că este o declarație politică, dar se bazează pe o abordare juridică, este o solicitare legală și legitimă a autorităților R. Moldova. Am făcut apel legitim ce ține de modificarea statului de armată de menținere a păcii din una militară în civilă la nivel internațional. Parlamentul a cerut atât Guvernului, cât și Președinției să adopte rezoluții de către Adunarea generală a ONU. Cred că, această declarație este întârziată și trebuia să fim mai insistenți. Angajamentele nu au fost realizate și, practic, anual reuniunile ministeriale ale OSCE își retrag cererea de a scoate forțele ruse de pe teritoriul R. Moldova”, a spus Sergiu Sîrbu.
Deputatul Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), Vladimir Țurcan, a spus că este doar o declarație politică. „Nu va avea consecințe politice. Declarația este una periculoasă. Ea este un item în lista sarcinilor în fața guvernării care a fost îndeplinit și atât, mai importantă e consecința”, a spus Vladimir Țurcan.
Vicepreședintele Partidului „Patrioții Moldovei”, Sergiu Perciun, a menționat că Armata a 14-a trebuie să rămână pe teritoriul R. Moldova. „Armata a 14-a trebuie să rămână în Transnistria, să fie una normală, așa cum fac americanii. Rusia pentru noi este o garanție clară și concretă că Moldova va mai supraviețui ca țară și va rămâne popor moldovenesc, nu românesc. Rusia este garantul că ne vom reuni ca stat din toate punctele de vedere. Numai Rusia poate crea condiții economice în țară. Indiferent ce va hotărî Parlamentul azi sau mâine, Armata a 14-a trebuie să fie consolidată în țară și să lichidăm Armata Națională pentru că nu are nimic nici în clin, nici în mânecă”, a spus Sergiu Perciun.
Roman Boțan, deputat al Partidului Liberal (PL), susține că R. Moldova singură nu poate soluționa problema conflictului transnistrean. „Fracțiunea PL a venit anterior cu o declarație care condamnă unele acțiuni ale Armatei ruse. Moldova este obligată să mențină drepturile cetățenilor în întreg spațiul țării”, a spus Roman Boțan.
Reprezentantul Partidului Platformei „DA”, Dinu Plîngău, spune că originea conflictului este unul geopolitic. „Acest conflict este unul de drept internațional, parte a acestuia sunt cele 2 state – Moldova și Rusia. Diferiți actori politici, prin intermediul instituțiilor din stat și regiunea transnistreană, susțin prin diferite scheme și finanțează nu doar separatismul, dar și susțin ideile de stat captiv în care suntem. Intenția de a scrie o cerere de retragere rămâne la nivel de declarație”, a spus Dinu Plîngău.
Cristina Parfeni