[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vicepremierul Spînu – întrebare către fostul administrator al Aeroportului: De ce caietul de sarcini pentru licitație n-a fost tradus în engleză, deși trebuia?
22 Februarie

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a precizat că de organizarea licitației pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău, care a eșuat, „propriu-zis s-a ocupat Aeroportul Internațional Chișinău. Nu Ministerul Infrastructurii, nu Agenția Proprietății Publice. Agenția Proprietății Publice, prin consiliul de administrație al întreprinderii de stat a Aeroportului Internațional Chișinău, a monitorizat o parte din acest proces”, informează CURENTUL.

Oficialul a menționat, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, că, „cei responsabili sunt grupul de lucru din cadrul întreprinderii de stat Aeroportul Internațional Chișinău”.

„Și, știți, este interesant că, pe parcursul acestei licitații, o persoană și-a dat demisia de acolo. Trebuie să vedem de ce și-a dat demisia… Nu, nu e vorba de fostul administrator, el a demisionat după, o persoană a demisionat până atunci… carea lucrat propriu-zis la această procedură. Respectiv, noi vom verifica.

Un al doilea element care, pentru noi, și este o întrebare, dacă vreți, și către fostul administrator – s-a constatat că, caietul de sarcini, spre exemplu, nu a fost tradus în limba engleză. O chestie simplă, chiar dacă expres s-a solicitat de la Agenția Proprietății Publice traducerea în limba enegleză și transmiterea către mai multe companii. S-a văzut mai devreme de încheierea licitației, dar am așteptat termenul și a doua zi am anulat licitația… Până la finalul lunii martie această licitație va fi încheiată”, a explicat vicepremierul.

E de menționat că, din Consiliul de administrație al Aeroportului Internațional Chișinău, la care demnitarul face referire, fac parte câte un reprezentant al Premierului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Digitalizării, precum și un secretar de stat de la Ministerul Infrastructurii.

Amintim că, prima tentativă de licitație a fost anulată, zilele trecute, după ce s-au înscris doar două companii – Lagardere Travel Retail și LeBridge. Potrivit infomațiilor publice, cea dintâi a fost înregistrată în Republica Moldova în data de 9 noiembrie 2023, cu puțin timp înainte de lansarea concursului. Despre LeBridge s-a scris că s-a înscris la licitație cu câteva minute înainte de expirarea termenului pentru depunerea dosarelor, la insistența autorităților. Declarații la subiect au fost făcute și de liderul Partidului CUB, Igor Munteanu.

Agenția Proprietății Publice, la 20 februarie, a anunțat despre o nouă licitație. Concursul urmează să înceapă din 4 martie, iar depunerea ofertelor va începe din 11 martie și se va încheia în 25 martie, ora 17:00. Licitația și anunțarea câștigătorului urmează să aibă loc în 29 martie.

Inapoi la arhiva noutaților