[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vicepremierul Oleg Serebrian: Nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene
29 Ianuarie

Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare, a avut astăzi o întrevedere cu Păun Rohovei, Ambasador cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, iar după aceasta, cei doi au susținut un briefing, informează CURENTUL. 

Oleg Serebrian  a spus că, în cadrul întrevederii au fost discutate mai multe subiecte, precum situația dosarului transnistrean, stagnarea procesului de negocieri între Chișinău și Tiraspol, provocările Tiraspolului, încercarea Tiraspolului să demonstreze că Ucraina și Republica Moldova ar planifica o acțiune împotriva regiunii.

„Vă asigur că nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene. Unica soluție este reintegrarea plenară a regiunii în Republica Moldova. Dorim doar aducerea graduală a acesteia în câmpul legal. Soluționarea conflictului se va face doar pe cale pașnică și a dialogului”, a subliniat vicepremierul.

La rândul său, Păun Rohovei a reiterat că Ucraina pledează pentru reglementarea conflictului transnistrean doar pe cale diplomatică.

„Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean. Astăzi am constatat că actualul format internațional este nefuncțional. Principala cauză este prezența în cadrul acestuia a statului care nu are dreptul moral să participe la tratative. Un stat care a atacat Ucraina în anul 2022 și continue să provoace moarte pe teritoriul acestei țări. Ucraina stă ferm pe poziția de a nu se așeza la masa de tratative cu Federația Rusă”, a precizat oficialul.

De asemenea, el a spus că Ucraina va susține demersurile Republicii Moldova scopul cărora este reintegrarea țării.

Inapoi la arhiva noutaților