Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, precum și viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu, ministrul energiei al României, Virgil Popescu, ministrul energiei al Ucrainei, Gherman Galushcenko, s-au reunit ieri, la Odesa, în cadrul primei reuniuni ministeriale informale a acestui format.
„Îi mulțumesc omologului meu Dmytro Kuleba pentru invitația lansată mie și ministrului Bogdan Aurescu la reuniunea trilaterală Moldova – România – Ucraina, cu participarea miniștrilor de externe și ai energiei ai țărilor noastre. Am vizitat astăzi împreună cu vicepremierul Andrei Spînu, și miniștrii Virgil Popescu și Gherman Galushchenko orașul Odesa. I-am transmis prietenului nostru Bogdan Aurescu aprecierea pentru sprijinul necondiționat oferit Moldovei și Ucrainei pentru aspirațiile noastre europene. Interacțiunea țărilor noastre este una firească și extrem de importantă pentru solidaritate energetică, fiind o dovadă în plus a relațiilor de prietenie și a legăturilor politice și economice strânse.” – a spus ministrul Nicu Popescu.
Oficialul moldovean a punctat că țările noastre pot acționa rapid și în direcția coordonării eforturilor comune inclusiv prin sincronizarea sistemelor electrice a statelor noastre cu Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică ENTSO-E. Iar această reuniune ne permite să accelerăm instrumentele legale și administrative pentru a beneficia din plin de această integrare graduală cu Uniunea Europeană în domeniul energetic.
„Evident aceste eforturi vin în timpuri extrem de grele pentru statele noastre, pentru întregul continent, când ordinea internațională bazată pe reguli este sfidată prin agresiunea militară a Federației Ruse împotriva statului independent, suveran și democratic Ucraina.
În discursul meu, susținut în limba română, am spus că Curajul astăzi are un nume, iar acest nume este Ucraina. Libertatea Ucrainei este și Libertatea noastră.” – a menționat vicepremierul Nicu Popescu.
Șeful diplomației de la Chișinău a reconfirmat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina și condamnarea cu fermitate a agresiunii ruse, exprimând susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele internațional recunoscute. Oficialii au mai discutat despre securitatea nucleară în jurul Centralei de la Zaporizhzhia, Moldova susținând necesitatea demilitarizării acesteia.
„Prin inițierea acestui format trilateral am făcut un pas comun în direcția integrării europene, prin măsuri concrete în domeniul energetic. Demonstrăm o abordare firească, responsabilă și europeană, dorind să contribuim la cel mai de succes proiect al păcii – Uniunea Europeană.” – a conchis vicepremierul Nicu Popescu.