„Țin să mulțumesc pentru angajamentul personal al miniștrilor de externe ai României – Bogdan Aurescu, Franței – Catherine Colonna și Germaniei – Annalena Baerbock, pentru Republica Moldova, pentru stabilitatea și pentru pace. Mulțumită acestui fapt vorbim astăzi despre riscuri și provocări și nu despre scenarii negative transpuse în realitate. Grație Platformei de sprijin putem vorbi despre planuri de viitor ale țării noastre, despre un viitor în marea familie a democrațiilor europene”, a declarat Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu după finalizarea Platformei de sprijin a Republicii Moldova.
„Moldova este mai stabilă, pașnică și într-o situație de mai mult calm decât dacă s-ar fi întâmplat altfel. Am putut să oferim împreună un răspuns umanitar adecvat la situația refugiaților din Ucraina, să asigurăm stabilitatea și coeziunea socială în țara noastră, inclusiv în regiunea transnistreană, să pregătim țara pentru o iarnă grea și să facem față războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva noastră.
De asemenea, solidaritatea țărilor prietene ne-a ajutat să intensificăm reformele, consolidare a democrației și a instituțiilor noastre, să luptăm împotriva corupției și să ne pregătim țara pentru perspectiva aderării la Uniunea Europeană.
Al doilea lucru: Platforma nu este doar o serie de conferințe – lucrăm alături de prietenii noștri încontinuu, la telefon, prin mesaje, în cadrul reuniunilor pregătitoare pentru a ne racorda la realitățile de actualitate.
De exemplu, bombardamentele ruse asupra infrastructurii critice din Ucraina au produs noi probleme de aprovizionare cu resurse energetice.
Suntem în contact și ne consultăm permanent, constituind mai multe modalități de lucru: punere în aplicare a schemei de ajutor a țării noastre în condițiile de criză energetică, pentru a permite donatorilor să sprijine achizițiile de energie și cu reprezentanții comitetului donatorilor de la Banca Mondială. Între aceste diferite structuri, lucrăm în regim de permanență.
Al treilea aspect: astăzi nu este vorba de mișcare în sens unic, doar în beneficiul Moldovei. Este un efort comun de a menține și păstra stabilitatea în Europa, de a ajuta Ucraina să treacă peste acest război brutal. Este un eveniment în favoarea unei societăți democratice și reziliente. Sunt bucuros să constat că în această Platformă avem peste 50 de parteneri și prieteni: țări și organizații internaționale care ne ajută să depășim consecințele dramatice ale războiului din țara vecină.
Al patrulea: Moldova are determinarea să contribuie în continuare la pacea, securitatea și libertatea în Europa.
Cu prieteni alături, vom menține o Moldovă puternică, liberă și europeană – asta și va fi contribuția noastră pentru o Uniune mai rezilientă în viitor”, a mai punctat Nicu Popescu.