Anul 2016 pentru Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova (ANSA) a fost un an destul de complicat, dar care a înregistrat rezultate frumoase, informează CURENTUL.
Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi, a accentuat că produsele oferite spre export s-au diversificat semnificativ.
„Anul agricol 2016 a fost un an destul de complicat pentru Republica Moldova. Cu toții cunoaștem că am avut și înghețuri și secetă foarte dură, mai ales în zona de Nord a Republicii. Totuși, agricultorii au finalizat anul cu niște rezultate bune, și la producere, dar și la capitolul export. Dacă în trecut principalele produse oferite spre export erau fructele, cerealele, floarea soarelui, acum se înregistrează o diversificare a acestor produse. Au apărut o grupă întreagă de produse noi de origine vegetală care sunt scoase la export”, a menționat acesta.
Unele ramuri ale produselor vegetale au reînviat, anul acesta fiind exportate în exterior cu succes.
„Agricultura este pâinea pentru Republica Moldova. De exemplu, cerealele care constituie un volum destul de important, în 10 luni a anului curent, am reușit deja să exportăm aproximativ peste 1 milion de tone de cereale, iar în perioada similară a anului trecut doar 739 mii de tone. În general chiar și volumul producerii cerealelor a crescut față de anul trecut cu aproximativ 35%”, a spus el.
După cum a menționat el, și fructele au înregistrat rezultate bune.
„Fructele, după cum cunoașteți, reprezintă de asemenea un produs destinat exportului. Pe parcursul a 10 luni a anului curent s-a înregistrat o frumoasă creștere. Dacă anul trecut am avut exporturi în cantitate de 155 mii, anul acesta volumul de export al fructelor a depășit cifra 209 mii, adică a crescut cu peste 54 mii de tone”, a accentuat directorul.
Totodată, din ce în ce mai mulți agricultori au început să exporte produsele lor pe piețele din Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă un fenomen pozitiv pentru Republica Moldova.
Anastasia Borta