[ X ]
[ X ]
[ X ]
Versiunea optimizată a Serviciului Hidrometeorologic de Stat a fost lansată astăzi. Ce conține noul website
2 Noiembrie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova (SHM) lansează o versiunea optimizată a www.meteo.md, care va oferi prognoze meteo mai exacte, de calitate și în conformitate cu standardele EUMETNET – asociația care include 31 de servicii meteorologice naționale din Europa, transmite CURENTUL.

Pagina web a fost actualizată și modernizată pe trei componente: design, conținut și funcționalitate, care au fost aliniate la cerințele EUMETNET. Astfel, date precise vor fi disponibile în timp real, iar navigarea va fi intuitivă și pe înțelesul utilizatorilor.

Sistemul EUMETNET presupune alerte timpurii, care avertizează în timp util oamenii despre condițiile severe de mediu și oferă recomandări utile de comportament. Astfel, www.meteo.md va oferi publicului larg un sistem de informații grafice asupra pericolelor meteorologice potențiale și nivelului de vigilență, pentru domeniul geografic european.

Site-ul are o hartă interactivă pe prima pagină. Acum există și o rubrică cu Meteoalarm, care oferă sfaturi despre vremea excepțională.

Aceasta va îmbunătăți furnizarea serviciilor hidrometeorologice și cu privire la calitatea componentelor mediului, totodată va asigura calitatea datelor, inclusiv în regim on-line.

Noua versiune www.meteo.md mizează pe o bază de date modernă, bazată pe open source, fiind integrată cu www.meteoalarm.eu. Totodată, datele sunt prezentate interactiv și vizualizate grafic, sub formă de tabele sau hărți. Seturile de date vor acoperi: rețeaua națională meteorologică, hidrologică și calitatea componentelor mediului. De asemenea, portalul oferă opțiuni de creare a buletinelor informative, alertelor, rapoartelor, certificatelor, extraselor din formulare predefinite.

Totodată, vizitatorii vor beneficia de un modul de gestionare a informației pentru diferite grupuri: persoane fizice; persoane juridice (structuri de stat și private, care necesită informații specifice); societatea civilă; cercetătorii etc.

Reconstrucția completă și modernizarea www.meteo.md a avut loc în parteneriat cu Institutul Central de Meteorologie și Geodinamică din Austria în cadrul Proiectului „Suport la procesul național de planificare a adaptării la schimbările climatice”, implementat cu suportul Agenției pentru Dezvoltare a Austriei și finanțat de Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Managementului Apelor al Austriei. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Oficiul Schimbarea Climei.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților