Versiunea modernizată a aplicației electronice pentru declararea prealabilă TIR-EPD (TIR – Electronic Pre-Declaration) a Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU) este complet funcțională în cadrul Sistemului informațional ”ASYCUDA World” al Serviciului Vamal al Republicii Moldova și este utilizată deja pe larg de transportatorii internaționali de mărfuri, transmite CURENTUL.
De la intrarea în deplină funcțiune, pe 18 martie curent, și până astăzi, au fost deja perfectate 230 de declarații electronice prealabile privind mărfurile transportate sub acoperirea Carnetului TIR.
Datele au fost prezentate la un eveniment public dedicat punerii în deplină funcțiune a modulului TIR-EPD. Noua versiune a modulului este oferită de AITA, fiind implementată cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.
La eveniment au participat Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, Șeful interimar al Departamentului dezvoltare economică din cadrul Misiunii USAID Moldova, Steven Welker, Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir, Președintele Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto, Mihail Usatîi, precum și reprezentanți ai companiilor de transport beneficiare.
TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit declaraţii electronice prealabile către autorităţile vamale din statele tranzitate. Acest schimb de informaţii ȋn avans facilitează analiza riscurilor şi accelerează trecerea frontierei țărilor tranzitate. Actualmente, TIR-EPD este implementat în 35 de țări din Europa și Asia.
În intervenția sa, Directorul Serviciului Vamal le-a mulțumit reprezentanților Programului USAID și AITA pentru susținerea acordată în relansarea TIR-EPD. ”Noua aplicație TIR-EPD va ușura activitatea atât a transportatorilor internaționali de mărfuri, cât și a inspectorilor vamali. Și asta, deoarece, acum, toată informația din Carnetul TIR îi apare vameșului în format electronic, iar acesta nu mai trebuie să completeze toate rubricile manual. Este evident că, pentru transportatorii internaționali de mărfuri, aceasta înseamnă reducerea semnificativă a timpului de așteptare în vamă și implicit, economisire de timp și de resurse”, a argumentat Vitalie Vrabie.
„Anul trecut, am susținut desfășurarea unui studiu de Evaluare a Coridoarelor Comerciale, care a vizat examinarea fluxului de mărfuri prin Moldova. Ca rezultat al evaluării a fost atestat faptul că peste 90% din comerțul extern al Republicii Moldova este transportat cu camioane. De asemenea, au fost atestate probleme serioase determinate de întârzierile la frontieră, acestea având un impact real negativ asupra economiei Republicii Moldova. Lucrăm acum cu dumneavoastră pentru a rezolva aceste probleme. TIR-EPD este prima inițiativă dintr-un șir de mai multe inițiative care, credem noi, vor aduce îmbunătățiri reale și durabile.”, a menționat în intervenția sa Șeful interimar al Departamentului dezvoltare economică din cadrul Misiunii USAID Moldova, Steven Welker.
La rândul său, Președintele Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto, Mihail Usatîi, a ținut să exprime mulțumiri tuturor celor implicați în implementarea noului modul. ”Mă bucur că, datorită contribuției Serviciului Vamal și Programului USAID Reforme Structurale în Moldova am reușit să implementăm aplicația TIR-EPD și în țara noastră, ceea ce ne permite nouă, transportatorilor, să trecem mai repede vama și să economisim timp și bani.”
Beneficiile noii aplicații au fost apreciate și de operatorii de transport, prezenți la eveniment, care au confirmat că noua procedură de declarare le ușurează semnificativ activitatea.
Cristina Pendea