[ X ]
[ X ]
[ X ]
Veronica Pascal, AUR vorbește despre etapele de trecere a cultelor bisericești la Mitropolia Basarabiei
10 Noiembrie

Avocata Veronica Pascal, Președinte Organizației de Femei a partidului Alianța pentru Unirea Romanilor (AUR) a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre etapele de trecere a cultelor bisericești la Mitropolia Basarabiei.

Ea a spus Mitropolia Basarabiei a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de Mitropolie. „În timpul ocupaţiei sovietice din 1940-1941, şi mai apoi sub regim sovietic din 1944 până în 1992, Mitropolia Basarabiei şi-a încetat activitatea, fiind înlocuită cu structură necanonică – Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii. Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică Patriarhiei Ruse. Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în 1992, prin decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, dar abia în 2002 a fost recunoscută, numai după ce CEDO a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului” , a spus ea.

Avocata a precizat că, la data de 11.06.2002 a fost aprobata prin HG lista bisericilor și mănăstirilor din RM, iar conform listei aprobate prin această Hotărîre, se identifică 656 edificii dintre care 44 în raioanele de est. Veronica Pascal a mai spus că, în termenul de 30 zile de la adoptarea hotărârii urma a fi identificați de către Ministerul Culturii proprietarii acestor lăcașe de cult, iar primăriile să perfecteze titlurile de autentificare a deținătorilor de teren, fapt care nu a fost realizat.

„În contradicție cu prevederile HG menționate, Ministerul Culturii a încheiat rapid la 04 ianuarie 2003,un contract de colaborare cu Mitropolia Moldovei și a transmis în folosința acesteia, toate edificiilor ecleziatice indicate în Hotărârea Parlamentului nr. 1531 din 22 iunie 1993 și HG nr. 740 din 11.06.2002, fără a verifica care dintre aceste edificii se află în posesia Mitropoliei Basarabiei. Astfel, Mitropolia Basarabiei și Exarhatului Plaiurilor fost deposedata de patrimoniul său.

Pentru continuarea ilegalităților Ministerul Culturii a încheiat la 10 septembrie 2008 contractul de transmitere în folosință și obligație de protecție a mănăstirilor monumente de istorie și cultură de importanță națională și iarăși fără a ține cont că o buna parte din aceste lăcașe aparțin Mitropoliei Basarabiei” , a precizat membra AUR. La 06.07.2010 Mitropolia Basarabiei a acționat în judecata Ministerul Culturii pentru ași revindeca proprietatea din posesia străina, iar după mai bine de 13 ani de judecăți, Curtea de Apel Chișinău a anulat contractul de transmitere în folosință și obligație de protecție a mănăstirilor monumente de istorie și cultură de importanță națională, încheiat la 10 septembrie 2008 și contractul din 2003 între Ministerul Culturii și Turismului și Mitropolia Moldovei. „Reieșind din hotărârea judecătorească Mitropolia Basarabiei își restituie proprietățile sale. În consecință, bisericile au dreptul de a trece în jurisdicția acesteia” , a conchis ea.

Avocata și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la formarea documentelor pentru a reveni în sânul bisericii române. „Țin să amintesc că Bisericii românești nu i se cere să strângă donații de la enoriași și să se întrețină singură, în schimb, preoților li se oferă un salariu de aproximativ 20 mii lei și resurse financiare din partea statului pentru menținerea în stare buna a edificiilor de cult. Anual se alocă de la bugetul de stat roman, echivalentul a 2 milioane de euro, pentru Mitropolia Basarabiei, Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române” , a mai spus ea.

Inapoi la arhiva noutaților