În trimestrul II al anului 2016, veniturile disponibile ale populației au constituit în medie pe o persoană pe lună peste 2 mii de lei, în creștere cu 1,7% față de anul 2015. Veniturile populației au înregistrat o descreștere de 5,8%, transmite CURENTUL.
În trimestrul II 2016 prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 21,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 15,8% din veniturile populaţiei, inclusiv 9,1% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 6,7% – veniturile din activitatea individuală non-agricolă.
Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 18,1% din total venituri.
Veniturile în mediul urban au depășit veniturile în mediul rural cu 1,3%. Sursa principală de venituri în mediul urban este activitatea salariată și prestațiile sociale.
În mediul rural, cea mai importantă sursă de venit la fel este activitatea salariată (30,2%), dar contribuţia este de 1,7 ori mai mică decât în mediul urban. Totodată, veniturile obţinute din activitatea individual agricolă au asigurat 17,2% din totalul veniturilor disponibile.
Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 23,4% faţă de 13,0% în cazul populaţiei din mediul urban.
În termeni absoluţi, valoarea veniturilor băneşti a însumat 1836,7 lei lunar în medie pe o persoană, iar cele în natură – 193,7 lei.
Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul II 2016 au constituit în medie pe o persoană 2079,6 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 0,2% .
Cea mai mare parte a cheltuielilor, tradiţional este destinată necesarului de consum alimentar, pentru întreţinerea locuinţei, pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate , transport , comunicaţii, dotarea locuinţei, învăţământ.
În medie, cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban au constituit 2469,7 lei lunar pe o persoană, respectiv cu 694,0 lei sau de 1,4 ori mai mult faţă de mediul rural.
În mediul urban, pentru asigurarea consumului de produse alimentare, populaţia a alocat 41,1% din cheltuielile lunare de consum, iar în rural – 45,7% . Populaţia urbană a cheltuit mai mult pentru întreţinerea locuinţei, sănătate , pentru hoteluri, cafenele şi restaurante și servicii de agrement. Totodată, populaţia rurală a cheltuit mai mult pentru îmbrăcăminte, încălţăminte şi dotarea locuinţei.
În structura cheltuielilor totale de consum ale populaţiei predomină cheltuielile băneşti – 90,7%, celor în natură le revine respectiv 9,3%. În gospodăriile urbane cheltuielile în natură constituie 3,5% din total cheltuieli de consum.
Cristina Parfeni