Biroul Naţional de Statistică informează, că în anul 2018 veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2 383,1 lei, fiind în creştere cu 6,2% faţă de anul precedent. În termeni reali 1 veniturile populaţiei au înregistrat o creştere de 3,1%, transmite CURENTUL.
Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit cu o pondere de 43,7% în veniturile totale. Comparativ cu anul 2017 contribuţia acestor venituri s-a majorat cu 0,6 puncte procentuale.
La formarea veniturilor au contribuit şi activităţile pe cont propriu cu o pondere de 12,7% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Activitatea individuală agricolă reprezintă 7,3% din activităţile pe cont propriu, iar 5,4% au fost obţinute din activitatea individuală non-agricolă.
Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 15,0% din total venituri sau cu 1,5 puncte procentuale mai puţin comparativ cu anul 2017.
Pentru populaţia din mediul urban principalele surse de venituri sunt activitatea salarială, care a asigurat veniturile populaţiei în proporţie de 55,6% şi prestaţiile sociale – 22,5%.
Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în anul 2018 au constituit în medie pe o persoană 2 407,9 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 7,0%. În termeni reali populaţia a cheltuit în medie cu 3,9% mai mult comparativ cu anul 2017.
Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată pentru necesarul de consum alimentar – 43,8%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 18,2% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,7%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate (5,1%), comunicaţii (4,6%), transport (4,0%), dotarea locuinţei (3,8%), învățământ (0,5%), etc.
Cheltuielile populaţiei de asemenea au crescut pe parcursul anului, astfel încât, cel mai puţin populaţia a cheltuit în trimestrul I – 2 332,4 lei, iar cel mai mult în trimestrul IV – 2 473,7 lei. Ponderea cheltuielilor pentru produse alimentare a înregistrat tendinţe fluctuante pe parcursul anului, cea mai mică fiind înregistrată în trimestrul IV (43,3%), şi cea mai mare – în trimestrul II (44,8%).
Cristina Parfeni