[ X ]
[ X ]
[ X ]
Veaceslav Ioniță, despre majorarea prețurilor la produsele petroliere: Sunt două motive
18 Ianuarie

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, punctează, pe blogul său, că sunt două motive de bază din cauza cărora s-a majorat prețul la produsele petroliere, transmite CURENTUL.

Primul motiv este că a crescut acciza la produse petroliere.

„La benzina acciza a crescut de la 4,47 lei/litru la 4,87 lei/litru. Împreuna cu TVA impozitele in acest an sau majorat cu 48 bani/litru”, scrie Veaceslav Ioniță.

Al doilea motiv este că crește prețul petrolului pe piețele Internaționale.

„Astfel in Septembrie-Octombrie 2020 prețului unui barrel se petrol a fost de 40 USD. In Decembrie el s-a scumpit cu 25% pana la 50 USD. Iar in prezent a mai crescut cu 10% pana la 55 USD/barrel. Recalculat în lei un litru de petrol doar în acest an s-a scumpit cu 56 bani/litru”.

Totodată, expertul scrie că teoretic, petroliștii ar avea motiv sa crească prețurile, dar există un mare „dar”.

„In 2020 când prețul la petrol a scăzut dramatic ajungând la minimul din ultimii 25 ani, petroliștii nu sau grăbit sa scadă prețul pe măsura. Drept consecință anul trecut in plină criza ei au încasat cei mai mulți bani din istoria Moldovei. Link la final de articol.

Așa ca reiterez: piața produselor petroliere trebuie sa fie subiect de ancheta a Consiliul Concurentei, Agenției Naționale de Reglementare in Energetica, Comisiilor parlamentare se profil și nu in ultimul rând a Consiliului de Securitate de pe lângă Președintele Republicii Moldova”, mai scrie Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților