[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vasile Năstase: Proiectul Legii Lustrației elaborate de Platforma DA este unul complex, completat cu alte pagini din istoria RM
15 Decembrie

Deputații Platformei DA, în cadrul unei conferințe de presă, au vorbit despre necesitatea lustrației autentice și tentativa de compromitere a acesteia de actuala majoritate parlamentară, informează CURENTUL.

Platforma DA declară: „Pe lângă adoptarea disperată și cu încălcarea tuturor procedurilor legale a unor legi antipopulare, Dodon și acoliții săi recurg și la alt gen de subterfugii: ei compromit inițiativele valoroase ale Platformei DA, substituindu-le cu variante trunchiate și total denaturate ale proiectelor noastre. Astfel noua majoritate Kroll-Bahamas, a venit cu proiectul său de lustrație, deși anume Igor Dodon a torpilat ani în șir adoptarea unui proiect veritabil pe acest subiect de importanță crucială pentru țară. Prin proiectul așa numitei lustrații înaintat de deputații socialiști (o plagiere primitivă a proiectului de lege înregistrat de fracțiunea Platformei DA) aceștia urmăresc scopul meschin de a înlocui șefii actuali ai Agențiilor de reglementare cu persoane comode lor prin împărțirea banală și abjectă a funcțiilor decizionale din stat, conform intereselor celor trei grupări politico-criminale”.

În calitate de autor al proiectului Platformei DA privind lustrația, deputatul Vasile Năstase a specificat că este vorba despre un proiect vast, de anvergură: „Pe lângă perioada 2009-2019 venim, inclusiv, cu capitole referitoare la perioada de până la 1990, includem și lustrația pe perioada comunistă cu toate abuzurile ei în special împotriva intelectualității. Va exista și un capitol separat privind lustrația sistemului de drept, care vizează judecători, procurori care au emis acte judecătorești controversate, criminale, inclusiv despre invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinău din 2018, care au admis și au pus în funcție schema Laundromatului, furtul miliardelor, au condamnat tinerii în 2009, la 7 aprilie, dar și colegii noștri protestatari prin dosare penale fabricate pe criterii politice, au contribuit nemijlocit la atacurile raider din 2010-2012 etc.”.

„Proiectul Legii Lustrației elaborate de Platforma DA este unul complex, completat cu alte pagini din istoria RM, în așa fel, încât, odată puse în funcție mecanismele, să avem în viitorul apropiat o clasă politica curățată, lustrată, care să fie capabilă să facă față provocărilor noi. Menționăm că în procesul de elaborare a legii, pentru a implementa lustrația în mod exemplar, am analizat procesele similar din România, Ucraina, astfel încât să evităm eventuale erori. Sunt sigur că proiectul nostru poate fi și va fi adoptat în următorul Parlament, este un proiect capital și va fi inclus în lista priorităților Platformei DA”, a subliniat Năstase.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților