Vasile Coşneanu, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Tutun Moldova”, în cadrul unui interviu pentru www.provincial.md, afirmă că majoritatea ţărilor în care există condiţii climaterice prielnice pentru creşterea tutunului subvenţionează această ramură, numai Moldova – nu, informează CURENTUL.
„Şi nu trebuie să căutăm exemple demne de urmat peste mări şi ţări – e suficient să analizăm practica pe care o are în acest sens România şi să o implementăm şi la noi, pentru că realmente e una de succes. Este absolut evident că abordarea faţă de subvenţionarea producerii tutunului în Moldova trebuie schimbată”, a menționat el.
Potrivit spuselor sale, sistemul este unul destul de simplu – în România se acordă subvenţii pentru fiecare hectar recoltat.
„Acesta este un ajutor real pentru producători, care au şi o motivaţie în plus de a efectua noi investiţii, ceea ce se răsfrânge benefic asupra economiei ţării. Relevante în acest context sunt şi exemplele ţărilor care acordă subvenţii pentru fiecare kilogram de tutun exportat. Pe această cale sunt susţinuţi atât producătorii locali, cât şi sunt stimulate exporturile, ceea ce se expune benefic asupra balanţei comerciale a ţărilor respective. Toate aceste exemple trebuie studiate şi preluate şi în Republica Moldova. A venit timpul ca statul să reiasă din interesele reale pe care le are şi să acţioneze corespunzător, inclusiv să susţină investiţiile în infrastructura specifică domeniului de cultivare a tutunului”, a explicat Vasile Coșneanu.
El a adăugat că e vorba „despre investiţiile în elemente de infrastructură, cum ar fi: serele, căsuţele de uscare, camerele de uscare, spaţiile de depozitare. De asemenea, vorbim şi despre investiţii în tehnică agricolă. Stimularea acestor investiţii ar da un impuls serios dezvoltării ramurii şi ar pune o bază solidă pentru sporirea rolului ei în economia naţională”.