Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) îi va oferi titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar Vasile Bumacov, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Japonia, transmite CURENTUL cu referire la site-ul tuiasi.ro.
Acesta este cadru didactic și cercetător al Universității Agrare de Stat din Moldova, personalitate marcantă a vieții științifice universitare din întreaga Republica Moldova, invențiile sale fiind aplicate în mod constant în mai multe țări din întreaga lume, de la Japonia la SUA.
Prof. univ. dr. ing. Vasile Bumacov activează în cadrul Facultății de Inginerie Agrară și Transport Auto de la Universitatea Agrară din Moldova. Pe plan științific, activitatea profesorului este una notabilă, concretizată prin cele 26 de invenţii în domeniul mecanizării agriculturii şi tehnologiilor agricole, precum şi prin lucrările ştiinţifice publicate. Contribuțiile aduse prin cercetările sale au schimbat complet tehnologia de cultivare a legumelor, care acum se aplică în toată Moldova şi Ucraina, iar în ultimii ani a început să fie introdusă şi în SUA de către compania internaţională „Johnson Farm Machinery”.
Teoria aparatelor de plantat răsaduri crescute în ghivece nutritive cu dispozitive de alimentare de tip carusel, elaborată în tezele sale, stă la baza proiectării unor noi şi performante tipuri de maşini agricole. Toate invenţiile legate de maşinile de semănat şi plantat au vizat Agricultura durabilă, care este o prioritate pentru întreaga omenire.
În paralel cu activitatea didactică, profesorul a ocupat mai multe funcții de conducere în Guvernul Republicii Moldova, fiind ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare între 2011-2015. Prof. univ. dr. ing. Vasile Bumacov a dezvoltat 16 proiecte de cercetare aplicate la nivel internațional, iar unele dintre ele, elaborate și negociate cu omologi de-ai săi din Japonia, au dus la înființarea, la Chișinău, a unui Centru de reparații, consultanță și pregătire în domeniul mașinilor agricole și pentru transport auto. Aici există o bază materială cu tehnologii foarte moderne, la care studenții din cele două centre universitare, din Chișinău și Japonia, pot desfășura o activitate de practică modernă. Centrul este considerat a fi unic în Europa de Est, modelul său fiind preluat de Japonia pentru implementarea ulterioară în Egipt și Azerbaidjan.
Profesorul Bumacov are o strânsă colaborare cu specialişti din Facultatea de Mecanică. Această colaborare s-a concretizat şi prin coordonarea mai multor proiecte, lucrând alături de profesorii și cercetătorii TUIAȘI pentru a accesa fonduri europene în vederea dotării laboratoarelor cu echipamente științifice de ultimă generație.
Cristina Pendea