[ X ]
Vasile Bîtca: „Încercăm să satisfacem nevoia de soluționare stringentă a problemelor pe care le considerăm prioritare”
17 Ianuarie

În perioada anilor 2011-2016 Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a reușit să implementeze proiecte de peste 8 sute milioane de lei în întreaga țară, iar în curând, în țară, ar putea apărea încă 2 regiuni de dezvoltare regională. Despre aceasta a vorbit Ministrul DRC, Vasile Bîtca, în cadrul unui interviu acordat pentru adrsud.md, transmite CURENTUL.

Vasile Bîtca a spus că urmează a fi înființate 2 regiuni de dezvoltare regională.

„La moment Republica Moldova este împărțită în patru regiuni de dezvoltare Nord, Sud, Centru și UTA Găgăuzia. Iar conform Legii privind dezvoltarea regională, urmează a fi înființate încă două agenții de dezvoltare regională în două regiuni, cum sunt Transnistria și municipiul Chișinău”, a precizat Ministrul.

De asemenea, Ministrul spune că în primul rând se acordă atenție sporită problemelor cetățenilor.

„Necesitățile APL și ale cetățenilor din regiuni sunt mult mai mari în comparație cu posibilitățile Fondului Național de Dezvoltare Regională , dar încercăm, în măsura posibilităților, să le satisfacem reieșind, mai întâi de toate, din nevoia de soluționare stringentă a problemelor pe care le considerăm prioritare. Suntem unicul minister care are semnat un acord de colaborare cu Congresul Autorităților Publice Locale și ne propunem să avem o bună colaborare cu toate administrațiile publice locale, indiferent din ce regiune sunt”, a spus Vasile Bîtca.

În context, Vasile Bîtca a precizat care au fost realizările Ministerului timp de 5 ani.

„Cât privește rezultatele, pe parcursul anilor 2011-2016 am reușit să implementăm în toate regiunile țării proiecte în sumă de 800 milioane de lei. Însă suntem conștienți de faptul că necesitățile din teritorii sunt mult mai mari și asta o spun fiind în cunoștință de cauză, nu din auzite. Tocmai de aceea ne propunem, în viitorul apropiat, să aducem legislația RM în domeniul dezvoltării regionale în concordanță cu cerințele cetățenilor”.

Și, de asemenea, planurile de viitor în cadrul Ministerului: „În discuțiile pe care le-am avut în Parlamentul Republicii Moldova și în cadrul comisiilor parlamentare de profil, am abordat de nenumărate ori problema insuficienței mijloacelor financiare și, reieșind din acest fapt, cea a necesității de majorare a alocaţiilor anuale de la bugetul de stat în Fondul Național de Dezvoltare Regională. Fiind nu doar de 1%, ci mai consistent, acest fond destinat programelor şi proiectelor de dezvoltare regională ar putea acoperi un număr mult mai mare de probleme existente în satele și orașele din Sudul, Nordul, Centrul țării și din UTA Găgăuzia”, a mai spus Ministrul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților