[ X ]
[ X ]
[ X ]
Valeriu Pașa despre centru Patriot: S-a pierdut din însăși ideea inițiativei legislative
31 Mai

Comunitatea WatchDog.MD a venit cu un comentariu privind crearea așa-numitului „Centru național de apărare informațională și combatere a propagandei – PATRIOT”, precizând că și-a asumat rolul de sintetizare a tuturor propunerilor în cadrul unei inițiative de politică publică, menită să creeze o agenție publică de tip StratCom, după modelul statelor democratice. Inițiativa a luat forma unui proiect de Hotărâre a Guvernului ”Cu privire la organizarea şi funcționarea Instituției Publice „Centrul de Comunicare Strategică”. Totuși, potrivit organizației, ulterior au intervenit modificări, Centrului i-a fost atribuit rolul nefiresc de comunicare directă cu publicul larg, contrar conceptului inițial de asistență acordată instituțiilor statului și altor actori relevanți, informează CURENTUL. 

„Filosofia generală a proiectului – prevenirea dezinformării și creșterea încrederii în instituțiile statului prin asigurarea celor mai bune și proactive practici în domeniul transparenței, pur și simplu, s-a pierdut din însăși ideea inițiativei legislative. Legea cuprinde și alte formulări nepotrivite, cum ar fi activitatea centrului în forma unei autorități publice, și nu ca instituție publică. Or, această formă de organizare juridică nu poate fi fondată de Președintele Republicii Moldova”, a se spune în declarație.

WatchDog.MD a lansat un apel către administrația prezidențială să revină la textul inițial, să renunțe la terminologia nepotrivită într-o societate democratică și care creează asocieri nepotrivite pentru instituția nou creată.

„Totodată, considerăm oportună păstrarea în calitate de persoane responsabile pentru astfel de politici sensibile numai a specialiștilor cu experiență și pregătire suficientă. De asemenia, având în vederea sensibilitatea subiectului și percepțiile negative cauzate de comunicare eronată a inițiativei, solicităm respectuos organizarea de consultări publice conforme bunelor practici, cu participarea fizică a părților interesate și oferirea de răspunsuri și explicații în cadrul unui dialog deschis”, se mai spune în mesajul Comunității.

Valeriu Pașa, expert al Comunității, într-o postare pe Facebook, de asemenea, a venit cu un comentariu:

„Pe lângă ce am pregătit noi în poziția oficială, o să mai adaug niște lucruri de la mine. De aproape un an lucrez împreună cu multă lume la ideea creării unui centru de comunicare strategică care să ajute instituțiile să înțeleagă și să lupte cu dezinformare. Pe lângă astea, că ne tot plângem toți pe ”comunicare proastă”, e nevoie de cineva care să o dreagă. Multe s-au întâmplat anul ăsta, detalii găsiți pe postarea de pe site-ul WatchDog.MD.

Dar în final prin martie ne-am trezit că procesul ”trece la președinție” și mai e nevoie de niște muncă de ajustare. Când colo mă trezesc că doamna Președintă îl ”însărcinează” pe Andrei Spînu să ”ne ajute”. Dincolo de faptul că mi s-a părut absolut nostim să se ocupe de ceva legat cu comunicarea tocmai omul care și-a pierdut funcția din cauza unei comunicări dezastruoase cu societatea, am tăcut. Chiar nu am vrut să alimentez aberațiile că aș avea ceva personal contra lui. Rolul care i se atribuia era să ”meargă totul mai repede prin instituții”. Nu că ar fi fost careva din instituții contra și era nevoie de autoritatea și greutatea politică a domnului secretar general al administrației pentru a muta procesul rapid. Rapidul a constat în apariția a câteva ședințe, proceduri și etape inutile, fapt pentru care am pierdut încă aproape o lună.

Când în sfârșit ne-am văzut cu proiectul de lege gata – a stat o lună cam neatins. Apoi s-au trezit că e nevoie de ceva la briefingul de luni și drept în weekend-ul din ajun au făcut modificări prin lege. Iar luni dimineața i-au și pus capacul cu o denumire tâmpită care discreditează întreaga idee și un an de muncă. Iată așa ”a mers mai repede” – 2 luni pierdute în exerciții inutile de a explica oamenilor care habar nu au de domeniu că nu poți da cu ranga în cap pentru o postare pe facebook sau în așteptări să se întâmple ceva. Iar la urmă așa un fail. Chiar am încercat foarte răbdător să îi rog să repare prostia pe care au făcut-o. Nici o reacție. Așa și trăim.

Dragă Andrei, ca să nu spună nimeni, în special tu, că am ceva personal cu tine, o să fiu transparent și o să-ți spun aici. Găsește-ți te rog un domeniu la care chiar te pricepi și fă asta, sau câteva domenii la care chiar te pricepi. Țara asta e prea mică pentru atâta management eficient cât iese din tine. Nu o mai ajuta atâta. Nu știu, cumpără covoare pentru președinție, de exemplu. Numai ai grijă să încapă în depozit.”

Inapoi la arhiva noutaților