Ex-ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a prezentat raportul său de activitate la Minister, în perioada 30 iulie 2015 – 30 mai 2017, pe o rețea de socializare, transmite CURENTUL.
Valeriu Munteanu scrie că știa că nu dispune de mult timp pentru realizarea reformelor ce se impuneau, însă suficient de mult pentru a insufla o nouă viaţă domeniului protecţiei mediului, neglijat mult prea mult în Republica Moldova.
„Atunci când am preluat mandatul de ministru, acest minister era o adevărată cenuşăreasă, aflată practic în afara zonei de interes guvernamental.
În programele de activitate ale tuturor guvernelor de până atunci, domeniul protecţiei mediului era trecut ultimul, această atitudine de neglijenţă fiind specifică întregii societăţi. La fel cum am obţinut avansarea protecţiei mediului în ierarhia intereselor guvernamentale, am încercat să obţin şi sensibilizarea opiniei publice şi creşterea gradului de implicare a fiecărui cetăţean în parte. Sunt convins că acum problematica de mediu este cu mult mai aproape de oameni şi generaţiile noastre următoare vor pune mai mult accent pe dezvoltarea unui mediu curat şi durabil”, a scris ex-ministrul.
Din primele zile, Valeriu Munteanu a acordat o atenție sporită fondului forestier. „Una din primele acţiuni întreprinse a fost interzicerea arendei pădurilor, pentru a evita însuşirea de hectare întregi din patrimoniul forestier al Republicii Moldova, iar pentru suprafeţele deja contractate am majorat de cinci ori plata pentru folosinţă, descurajând astfel păstrarea contractelor de arendă în vigoare, în consecință, zeci de arendași de pădure au renunțat la contractele de arendă, întorcând pădurea în gestiunea statului.
Alte acţiuni inovatoare ale Ministerului Mediului, care vor contribui la stoparea micşorării fondului forestier al statului nostru, cel mai redus de pe întregul continent european, o reprezintă interzicerea exporturilor de lemn brut şi interzicerea tăierilor rase în pădurile fundamentale. De acum înainte se vor permite doar tăierile de regenerare, care vor elimina arborii bolnavi sau bătrâni, fără a crea mii de metri pătraţi de „pajişte”.
Pe lângă alte iniţiative legislative, cum ar fi, spre exemplu, de creştere a sancţiunii pentru transportarea masei lemnoase fără acte de provenienţă şi instituirea confiscării bunului utilizat la folosirea contravenţiei, am acţionat şi în direcţia creşterii suprafeţei împădurite ale republicii, alocând mijloace financiare pentru realizarea unui program de împădurire, care însă nu a fost încă finalizat. Sper că viitorii diriguitori ai acestui domeniu să continue acest proiect, de importanţă vitală pentru noi toţi. La fel, sper să reuşească şi finalizarea reorganizării Agenţiei „Moldsilva”, aşa că cele 19 întreprinderi pentru silvicultură şi silvo-cinegetice să fie reorganizate într-o singură întreprindere — Întreprinderea de Stat „Pădurile Moldovei”, conform proiectului la care am trudit în ultimele luni”, a menționat Valeriu Munteanu.
O altă direcţie în care Valeriu Munteanu a pus mult suflet a constat în redresarea situaţiei în domeniul cursurilor de apă şi a florei şi faunei acvatice.
„În afară de demolarea barajelor instalate ilegal de-a latul râului Răut şi intensificarea controalelor pe principalele artere fluviale şi lacuri, graţie cărora a fost confiscate un număr impunător de ustensile ilegale de pescuit, am acţionat şi în domeniul perfecţionării şi înăspririi cadrului legal — a fost interzis importului plaselor de pescuit monofilament, a fost elaborat un Regulament-tip de exploatare a lacurilor de acumulare/iazurilor, a fost instituită sancţiunea penală pentru extragerea şi comercializarea ilicită a nisipului, pietrişului şi prundişului din albiile minore ale râurilor Nistru şi Prut, şi multe alte acţiuni similare, care vor aduce rezultate în viitorul apropiat.
Evident, nu ne-am limitat doar la interdicţii, ci şi am acţionat proactiv — pentru prima dată în ultimii ani am efectuat popularea Nistrului şi Prutului cu puiet de peşte şi am dispus elaborarea unui mecanism electronic de eliberare on-line a permiselor de pescuit, care va facilita amatorilor accesul la acest serviciu şi va diminua eschivarea de la această obligaţie. Multe alte îmbunătăţiri legislative vor prinde viaţă odată cu adoptarea în lectură finală a proiectului de modificare a Legii privind fondul piscicol, pe care am reuşit să-l promovăm în Parlament în primă lectură”.
Totodată, Valeriu Munteanu a promovat respectul față de regnul animal prin interzicerea vânătorii la iepuri și unele păsări migratoare.
„Pe parcursul întregului mandat am întâmpinat o opoziţie puternică din partea Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, un monopolist al domeniului, care au organizat inclusiv şi proteste în faţa ministerului, însă datele statistice ne demonstrează că interdicţia din sezoanele precedente a avut efecte benefice şi, drept rezultat, a crescut efectivul real al speciilor de interes cinegetic menţionate.
Sper din toată inima că această redută, cucerită prin strădania noastră, nu va fi cedată înapoi tagmei vânătoreşti, ci se va continua respectarea limitărilor impuse, pentru ca să ne bucurăm împreună de o faună sălbatică bogată”.
Totodată, Munteanu spune că interzicerea folosirii foilor de ardezie cu conținut de azbest e meritul său: „Legea aștepta de 6 ani la minister, Republica Moldova fiind de 10 ani unicul stat european, care mai permitea importul și utilizarea acestei otrăvi. Noi am trimis legea în Parlament, unde majoritatea parlamentară a păstrat dreptul de import pentru azbestul de crisotil (extrem de periculos), înfruntând corpul de deputați, am mers din nou cu legea în Parlament și după lungi și complicate discuții am reușit să obținem adoptarea legii”.
„Deşi nu este o responsabilitate directă a ministrului mediului”, Valeriu Munteanu a încercat să contribuie şi la igienizarea publică a capitalei. „În cadrul unui proiect comun cu primăria municipiului Chişinău au fost instalate peste 1 000 coşuri de gunoi în apropierea staţiilor de aşteptare a transportului public, pe bulevardele şi străzile centrale, în parcuri, grădini publice ş.a. De asemenea, am început renovarea platformelor de colectare a deşeurilor, multe dintre care au fost deja instalate în curţile chişinăuienilor.
Tot pentru siguranţa locuitorilor mun. Chişinău am organizat fortificarea barajului lacului Ghidighici, pentru a evita eventualele catastrofe, iminente la un baraj construit acum mai bine de 50 de ani. La fel am atras o atenţie sporită luptei cu spălătoriile ilegale de pe malul r. Bâc, care apropo, urmează a fi curăţit integral pe teritoriului oraşului, dacă cei care ne vor succeda vor considera binevenit să continue acest proiect, susţinut de guvernul României”.
Valeriu Munteanu spune că sfârşitul mandatului la Ministerul Mediului nu este nici pe departe un sfârşit, ci doar un nou început.
„Deşi am avut privilegiul să mă aflu în fruntea echipei de la Ministerul Mediului doar un an și zece luni, am învăţat în fiecare zi, alături de colegi, lucruri noi. Am muncit alături de oameni dedicaţi, mulţi dintre care şi-au consacrat viaţa propăşirii idealurilor de mediu, adesea în detrimentul propriei bunăstări. Am descoperit talente ascunse, destine frumoase şi personalităţi marcante, pentru care voi avea şi în continuare cele mai alese sentimente.
Fiţi convinşi, am luptat cu abnegaţie pentru atingerea obiectivelor de mediu şi pentru impunerea respectului pentru mediu şi, acum chiar şi din altă ipostază, voi continua să monitorizez evoluţiile din domeniu şi, acolo unde va fi posibil, voi interveni.
Respect pentru mediu…”, a scris în raportul său de activitate ex-ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.
Cristina Parfeni