[ X ]
[ X ]
[ X ]
Valeriu Jereghi dezvăluie în premieră cu ce s-au soldat acuzațiile privind abaterile de la lege din partea unui grup de cineaști
19 Aprilie

Într-un interviu acordat pentru CURENTUL, directorul Centrului Național de Cinematografie (CNC) și regizorul, Valeriu Jereghi a dezvăluit noi detalii despre scandalul declanșat în această iarnă dintre un grup de cineaști și instituția pe care o conduce, informează CURENTUL.

Potrivit directorului CNC, grupul de cineaști a folosit practici de propagandă politică, pentru a compromite și de a denigra activitatea CNC.

„Echipa CNC cu regret a constatat că, un grup de oameni au organizat un atac asupra CNC și a Directorului Jereghi, pentru a-i discredita în fața societății, folosind practici preluate cu talent, din PR-ul negru, de care se folosesc propagandiștii în perioadele electorale. Dar nu le-a reuşit. După multiple verificări al tuturor instanțelor din Republica Moldova, care ne-au sustras de la activitate cu formularea răspunsurilor la aceste demersuri, mai bine zis „donosuri”, şi  într-un sfârşit nu s-au găsit încălcări sau abateri de la lege”, a declarat Jereghi.

Regizorul spune că cineaștii au încercat să stopeze activitatea Centrului Național de Cinematografie prin mijloace și mai ascunse, cu scopul de a le lua locul celor care funcționează la moment în această instituție.

„Au întreprins această operaţiune de a-i suna pe cineaşti pentru a-i convinge să nu participe la concurs şi să nu depună scenarii. Scopul final era acapararea CNC-ului, imediat cum a apărut finanțarea de la stat pentru dezvoltarea cinematografiei naționale”, a declarat Valeriu Jereghi.

Mai mult decât atât, directorul e de părerea că grupul de cineaști se simte în pericol din cauza activității pe care o promovează CNC: „Eu cred de fapt, că apariţia unei noi cinematografii, care aparține tinerilor regizori, susţinută de CNC, a şi creat un pericol real pentru aceşti cineaşti „consacraţi”, cum se numesc ei în public”, a afirmat Valeriu Jereghi.

Amintim, la începutul acestui an, un grup de cineaști a venit la adresa lui Valeriu Jereghi cu acuzații de abuz și încălcări grave în administrarea Centrului Național de Cinematografie.

Versiunea integrală a interviului va putea  fi citită sîmbătă pe www.curentul.md.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților