[ X ]
[ X ]
[ X ]
Valeriu Ghilețchi: Președintele trebuie să propună un candidat la funcția de Prim ministru
23 Ianuarie

Fostul deputat Valeriu Ghilețchi afirmă că Președintele Maia Sandu are o oportunitate unică de a direcționa agenda publică pe o cale bună, de a desemna un Premier integru și capabil să facă față provocărilor, iar ratarea unei asemenea ocazii ar fi un lucru regretabil, transmite CURENTUL.

Valeriu Ghilețchi scrie că după alegerile parlamentare numirea Primului ministru va fi condiționată și de alți actori politici, de Renato Usatîi în cel mai bun caz sau de Igor Dodon și Ilan Șor în cel mai rău caz.

Astfel, fostul deputat a sugerat câțiva pași care ar trebui să fie întreprinși în următoarele zile:

„1. Președintele trebuie să propună un candidat la funcția de Prim ministru. Candidatul trebuie să fie prim-ministeriabil, adică o persoană competentă și capabilă să conducă un Guvern în timp de criză.
2. Programul Guvernului, de asemenea, trebuie să fie unul foarte bun și axat pe angajamentele asumate de Președinte în timpul campaniei electorale.
3. Guvernul trebuie să fie unul eminamente politic asumat de formațiunea care a oferit țării un Președinte, iar miniștri trebuie să fie foarte buni, integri și competenți.
4. Programul noului Guvern și componența noului executiv trebuie prezentate în fața Parlamentului pentru a obține votul de încredere, urmând ca deputații să aibă posibilitatea să dezbată acest program și să ia o decizie.
5. Mergând pe acest scenariu, indiferent de votul din Parlament, Președintele și țara au doar de câștigat.
6. Dacă Guvernul nu este votat, adică este respins de două ori, Parlamentul va fi dizolvat și vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, lucru anunțat anterior de Președinte. Tabăra Președintelui, însă, se va lansă în alegeri de pe o poziție puternică, nu una slabă de cerșire a alegerilor anticipate.
7. Dacă însă Guvernul va fi votat, atunci Președintele împreună cu noul Guvern vor putea începe curățirea sistemului de elemente corupte și implementarea unor măsuri urgente cum ar fi deblocarea finanțării externe, aducerea vaccinurilor, asistența oferită agricultorilor în prag de primăvară etc.
8. Lipsa unei majorități parlamentare vă fi o mare provocare pentru noul Guvern, însă foarte multe lucruri vor putea fi realizate prin Hotărâri de Guvern și instrumentul asumării de răspundere.
9. Dacă forțele politice din Parlament, ostile Președintelui (PSRM și ȘOR), vor merge pe căi populiste așa cum au facut-o înainte de încheierea mandatului Președintelui Dodon, Președintele Sandu va putea utiliza instrumentul promulgării legilor și sesizării Curții Constituționale.
10. Guvernul, în situația în care este votat, trebuie să fie hotărât în asumarea răspunderii pe cele mai stringente probleme. Dacă Parlamentul nu va fi de acord cu deciziile Guvernului, unica pârghie a legislativului este respingerea asumării de răspundere sau acordarea unui vot de neîncredere executivului, ceea ce va provoca căderea Guvernului și va duce ulterior la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Dar și în acest caz tabăra Președintelui va merge în alegeri de pe o poziție care îi oferă un bun avantaj și o frumoasă perspectivă pentru o guvernare bună și durabilă, nemaivorbind de organizarea unor alegeri libere și corecte”, scrie într-o postare pe o rețea de socializarea fostul deputat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților