[ X ]
[ X ]
[ X ]
Valeriu Ghilețchi, despre „Viața după Parlament”: „Peste 12 ani de activitate parlamentară nu pot dispărea fără urme peste noapte”
1 August

Valeriu Ghilețchi, ex-vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, susține că viața după Parlament este diferită în mai multe privințe. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul proiectului lansat de CURENTUL – „Viața după Parlament/Guvern”.

„Vestea bună este că există viață și după viața din Parlament. Este o altă viață, în multe privințe diferită de cea din Parlament. La început a fost un pic mai greu, în special după alegerile parlamentare din acest an. Trebuie să recunosc – înfrângerea are un gust amărui și pune o anumită presiune pe tine. Ești nevoit să-ți resetezi prioritățile și acțiunile de bază. Cauți noi oportunități de a te implica. În mare parte, însă, rămâi conectat la realitățile politice. Peste 12 ani de activitate parlamentară nu pot dispărea fără urme peste noapte. Urmăresc cu atenție tot ce se întâmplă în spațiul public. Fiind în afară proceselor politice și având în spate o bogată experiență, am posibilitatea să înțeleg mai bine deciziile care se iau, să văd lucrurile bune, dar și greșelile care se comit. Un alt lucru este faptul că am mai mult timp liber pe care îl pot utiliza pentru nevoile personale și cele ale familiei”, a declarat fostul parlamentar.

Ghilețchi a spus că în toți acești ani de activitate politică au fost mai multe realizări, însă, limitându-se doar la trei, a enumerat:

„1. Declararea zilei de 15 mai Ziua Familiei;

2. Recunoașterea oficială a zilei de 25 decembrie – Crăciun pe stil nou pe (coautor);

3. Activitatea în cadrul APCE – patru mandate de președinte de comisie, o serie de rapoarte și rezoluții importante printre care Rezoluția privind combaterea intoleranței și nediscriminării față de creștini și Rezoluția privind familia Bodnariu”.

La moment, este implicat în mai multe activități. „Sunt implicat în activitatea bisericească. Una dintre vocațiile mele este cea de pastor. Deși nu am renunțat niciodată la predicarea Evangheliei, în prezent pot oferi mai mult timp acestei vocații. Un alt proiect în care am început să mă implic mai mult este Academia pentru Integritate în Conducere. Am lansat acest proiect acum patru ani de zile. Scopul Academiei este să instruiască, să echipeze și să motiveze cât mai mulți tineri pentru a-i ajuta să se implice în diferite activități publice. Totodată, am decis să ofer servicii de consultanță pentru un deputat în Parlament. Este vorba de deputatul independent Dl Ion Groza, cu care mă leagă o relație de conlucrare și prietenie de mai mulți ani de zile”, a dezvăluit fostul parlamentar.

Cât ține despre actuala guvernare, Valeriu Ghilețchi a spus că „sunt multe lucruri bune, dar sunt și o mulțime de greșeli care se comit”. „Am impresia că în dorința de a face „o dezoligarhizare” totală, se aruncă și apa, și copilul. Pe alocuri se văd standarde duble. Este acuzată fosta guvernare de politizarea funcțiilor publice, în același timp se acordă prioritate nu competenței și experienței, ci loialității față de noua guvernare. Un alt factor pe care îl privesc cu ochi critici este ignorarea dimensiunii geo-politice. Spuneam odată de la tribuna Parlamentului o istorioară hazlie din povestea „Alisa în țara minunilor”. Ajunsă la o răscruce, Alisa l-a întrebat pe motan în ce direcție să meargă, la care motanul i-a răspuns cu o altă întrebare: „dar unde vrei să ajungi?”, Alisa, la rândul ei, îi spune că pentru ea nu prea contează unde va ajunge. Auzind acest răspuns, motanul a făcut o afirmație genială: „dacă nu te interesează unde vei ajunge, nu contează pe care drum vei merge”. Este trist să auzi lucruri asemănătoare de la primele persoane ale actualei guvernări, inclusiv de la Prim-ministru Republicii Moldova. Nu poți construi un prezent și un viitor prosper fără ca să știi în ce direcție mergi”, a spus politicianul.

Ex-vicepreședintele Parlamentului admite o revenire în politica activă, într-o funcție publică. „Chiar dacă am fost înfrânt în ultimele alegeri, încă nu am închis capitolul activității mele politice. Cu ajutorul lui Dumnezeu aș dori să revin în spațiul public. Domnul Isus avea o pildă în care spunea că un bun gospodar scoate din visteria sa și lucruri noi, și lucruri vechi. Consider că, în Parlament trebuie să se regăsească atât un suflu nou și proaspăt, cât și unul experimentat și verificat în timp”, a conchis Ghilețchi.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților