Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, califică activitatea Parlamentului una productivă la capitolul elaborare și aprobare de Legi, dar consideră că trebuie îmbunătățit controlul parlamentar, transmite CURENTUL cu referire la interviul pentru tribuna.md.
Valeriu Ghilețchi consideră că Legislativul a reușit mai multe lucruri.
„Consider că Legislativul a avut o activitate productivă. Parlamentul a reușit să aprobe toate legile majore care au fost incluse în documente de politici, inclusiv planul de acțiuni privind Acordul de Asociere. La capitolul elaborare și aprobare a legilor stăm destul de bine. Chiar dacă UE a decis să sisteze ajutorul macrofinanciar, Comisia Europeană a recunoscut că ne-am îndeplinit toate angajamentele asumate. Un rol deosebit in realizarea acestor angajamente aparține Parlamentului”, spune Valeriu Ghilețchi.
Totodată, vicepreședintele Parlamentului spune că funcția de control parlamentar trebuie consolidată.
„Cu siguranță, sunt și lucruri care trebuie îmbunătățite. Mă refer în special la controlul parlamentar. Analizând protestele, putem observa că nemulțumirea cea mai mare este față de Parlament. Toți aleșii poporului sunt învinuiți. Chiar dacă multe lucruri nu pot fi rezolvate de parlamentari în mod direct, totuși pe alocuri ar trebui să recunoaștem că sentimentul cetățenilor pare să fie justificat. Cetățenii nu aleg Guvernatorul Băncii Naționale, nu aleg Prim-ministrul, nu aleg conducerea Consiliului Concurenții sau Procurorul General. Cetățenii aleg deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Prin urmare, unica modalitate a cetățenilor de a influența toate celelalte structuri și instituții ale statului este prin votul acordat Parlamentului. De aceea, consider că funcția de control parlamentar ar trebui consolidată semnificativ. Pe lângă procesul de elaborare a legilor, Parlamentul ar trebui să țină în control întreg Executivul și să asigure un echilibru al tuturor instituțiilor în societate. Nu cred într-o independență absolută a puterilor în stat, ci într-o interdependență și echilibru sănătos. Nici o putere în stat nu trebuie să se transforme într-un stat în stat. Toate cele trei puteri împreună formează statul si trebuie să conlucreze spre binele și bunăstarea cetățenilor”, spune Valeriu Ghilețchi.
Cristina Parfeni