[ X ]
[ X ]
[ X ]
Valentina Buliga – 3 luni la cârma Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Ce s-a reușit
22 August

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a continuat să-şi realizeze misiunea de protecţie financiară a persoanelor asigurate şi de facilitare a accesului cetăţenilor la servicii medicale şi farmaceutice de calitate chiar şi în condiţiile impuse de pandemia de coronavirus. Prezentăm în continuare principalele acţiuni realizate de CNAM în ultimele trei luni, timp în care în funcţia de director general este Valentina Buliga.

Printre cele mai importante activităţi se numără acoperirea financiară a tuturor necesităţilor sistemului de sănătate pe timp de pandemie, asigurarea suplimentului salarial pentru personalul medical antrenat în lupta cu noul coronavirus, iniţierea unor acţiuni de perfecţionare a mecanismului de compensare a medicamentelor, pregătirea pentru compensarea dispozitivelor medicale din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM).

Pentru asigurarea unei bune funcţionări a sistemului de sănătate, la începutul fiecărei luni, instituţiilor medicale le-au fost transferate în termen plăţile în avans, în mărime de 80 la sută din valoarea mijloacelor financiare planificate pentru luna respectivă, iar la finele fiecărui trimestru – restul sumei stabilite în limita prevederilor contractuale. În acest scop, în ultimele trei luni, din fondurile AOAM au fost alocate aproximativ două miliarde de lei. Totodată, pentru medicamente compensate instituţiilor farmaceutice le-au fost transferate aproape 143 de milioane de lei.

În acelaşi timp, suma virată pentru suplimentul din lunile mai-iunie în mărime de un salariu de funcţie lucrătorilor medicali implicaţi în combaterea infecţiei COVID-19 a fost de 44,4 milioane de lei. În acest sens au fost încheiate acorduri adiţionale cu peste 50 de instituţii spitaliceşti publice, desemnate pentru tratarea pacienţilor cu noul coronavirus.

În ciuda faptului că pandemia de COVID-19 şi efectele acesteia au împiedicat realizarea tuturor operaţiilor planificate pentru primele şase luni în cadrul programelor speciale, CNAM a alocat cca 150 de milioane de lei pentru intervenţiile efectuate, acestea constituind 63% din numărul total al celor planificate.

Ca urmare a modificării Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru 2020, au fost estimate cheltuielile necesare pentru majorarea cu 30%, începând din 1 septembrie, a salariilor personalului medical din toate instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul AOAM şi şoferilor de ambulanţă din asistenţa medicală urgentă prespitalicească. Calcule similare au fost făcute şi în ceea ce priveşte acordarea până la finele acestui an a sporului pentru personalul antrenat în acordarea asistenţei medicale pacienţilor cu infecţia COVID-19.

O nouă activitate realizată de CNAM în ultimele trei luni se referă la acoperirea, în premieră, a cheltuielilor pentru serviciile de diagnosticare şi terapie a copiilor cu autism.

De asemenea, CNAM a efectuat calculele pentru finanţarea unor noi servicii medicale incluse recent în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Este vorba despre o serie de investigaţii de laborator ale probelor biologice pentru detectarea noului coronavirus, poziţii noi pentru diagnosticul maladiilor neurologice şi oncologice, cheltuielile de transport public suburban şi interurban (tur-retur) pentru pacienţii care efectuează servicii de radioterapie etc.

Reprezentanţii companiei au participat activ la şedinţele grupului de lucru cu privire la elaborarea proiectului Hotărârii Guvernului privind aprobarea criteriilor de contractare a prestatorilor de servicii medicale încadraţi în sistemul AOAM.

Pe lângă extinderea listei de medicamente compensate din fondurile AOAM, a numărului de maladii pentru care vor fi prescrise şi completarea listei cu forme farmaceutice şi doze noi a preparatelor, în ultimele luni au fost realizate acţiuni menite să îmbunătăţească mecanismul de compensare a medicamentelor respective, precum şi lista preparatelor esenţiale şi a maladiilor prioritare. Astfel, a fost elaborată o nouă metodologie de calculare a sumelor compensate ce urmează a fi examinată şi aprobată pentru a fi pusă în aplicare din anul viitor.

O altă măsură constă în elaborarea de modificări în contractele-tip încheiate între companie şi prestatorii de servicii medicale şi farmaceutice, fiind revizuite drepturile şi obligaţiile părţilor.

O acţiune importantă realizată în această perioadă este şi iniţierea unei evaluări complexe a datelor raportate de către prestatorii de servicii farmaceutice prin intermediul Sistemului informaţional „Medicamente compensate”. Este vorba despre analiza corectitudinii privind introducerea de către farmacii a informaţiilor în sistem, calcularea şi raportarea sumelor compensate şi a celor achitate de către pacient, prescrierea medicamentelor compensate de către medici.

În colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, CNAM a elaborat şi un nou concept de asigurare a pacienţilor cu dispozitive medicale în condiţii de ambulator. Acesta prevede compensarea unor categorii de dispozitive medicale şi este similar mecanismului de compensare a medicamentelor.

Echipa CNAM a realizat paşi importanţi şi în ceea ce priveşte asigurarea transparenţei în gestionarea fondurilor AOAM. Astfel, au fost scanate contractele cu prestatorii de servicii medicale şi farmaceutice, rapoartele privind medicamentele compensate eliberate de către farmacii pentru fiecare prestator. Acestea au fost plasate pe pagina web a companiei.

Această perioadă a fost marcată şi de acţiuni de fortificare a sistemelor informaţionale aflate în gestiunea CNAM. A fost definitivat caietul de sarcini privind dezvoltarea în Sistemul informaţional automatizat “Asistenţa medicală primară” a unor noi module, cum ar fi E-reţeta. Au fost îmbunătățite actele normative privind utilizarea și accesul în SIA AMP și portalul certificatelor medicale. De asemenea, au fost înregistrate progrese esențiale în ceea ce priveşte reingineria Sistemului informațional automatizat ”Asigurarea obligatorie de asistență medicală”. Totodată, ne aflăm la etapa de definitivare şi lansare a Sistemului informaţional de raportare a serviciilor de înaltă performanţă, care permite cetăţenilor să facă programări online la aceste servicii prin libera alegere a instituţiei medicale.

În scopul protecţiei persoanelor asigurate, reprezentanţii CNAM au efectuat, în ultimele trei luni, peste 30 de evaluări planificate şi inopinate în instituţiile medicale contractate, pentru a monitoriza şi evalua serviciile medicale acordate. De asemenea, a fost reluată monitorizarea proiectelor investiţionale finanţate din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale.

Compania a continuat să coopereze eficient şi continuu cu diferite instituţii ale statului, precum Ministerul Finanţelor, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Serviciul Fiscal de Stat, în scopul executării Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, Hotărârii nr. 211/2019 a Guvernului privind platforma de interoperabilitate (MConnect) şi pentru conformarea la prevederile Legii cu privire la schimbul de date şi interoperabilitate.

În perioada de referinţă, CNAM a înregistrat o dinamică pozitivă în cooperarea cu partenerii externi, inclusiv cei din domeniul sănătăţii, tendinţă ce poate fi observată din şirul de întrevederi şi misiuni efectuate de experţi. În context, au fost discutate subiecte referitoare la modernizarea sectorului sănătăţii, acoperirea universală cu servicii medicale, formarea şi rambursarea preţurilor pentru medicamente etc. La fel, continuă cooperarea cu instituţiile omoloage din Lituania, Estonia şi Slovenia, iar actualmente CNAM este în proces de semnare a Memorandumului de colaborare cu Casa Naţională de Asigurări în Sănătate din România.

CNAM este alături de beneficiari şi de lucrătorii medicali, acoperind din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală necesităţile sistemului de sănătate, iar meritul principal în acest sens e al tuturor cetăţenilor care achită conştiincios prima de asigurare medicală obligatorie.

Inapoi la arhiva noutaților