[ X ]
[ X ]
[ X ]
Valentina Bodrug-Lungu: „La noi încă există percepția că, femeia obligatoriu trebuie să stea acasă”
27 Noiembrie

Vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen, Valentina Bodrug-Lungu, susține că toate politicile, obligatoriu, trebuie să includă dimensiunea de gen, informează CURENTUL.

În cadrul unor dezbateri publice organizate de IPN, Valentina Bodrug-Lungu, a menționat că deseori apare întrebarea de ce avem nevoie de femei în politică, economie sau domeniul social.

„Nu este un moft al meu, că vreau eu mai multe femei. De fapt, în primul rând, trebuie să ne aducem aminte că RM are niște angajamente internaționale, dar și naționale. Spuneți-mi, vă rog, dacă putem considera o putere legală unde femeile sunt subreprezentate? Astăzi, în RM femeile reprezintă 52% din populație. Și câte suntem în Parlament reprezentate? 20%! În domeniul businessului – 27% locuri vizibile. Cele mai multe femei le găsim în businessul mic. De obicei, observăm femeile în domeniile mai slab plătite: educație, sănătate, sistemul de servicii sociale, deci domenii care ne dau salarii mici și respectiv impun femeile la supraviețuire. Sigur că lucrurile se schimbă periodic, suntem o țară mică și suntem supuși diferitor mișcări, orice decizii politică au impact social și economic. Femeile astăzi aduc o contribuție semnificativă la economia și dezvoltarea socială a țării, dar cât de mult apreciem acest lucru?! La noi încă există percepția că, femeia obligatoriu trebuie să stea acasă, ea este responsabilă de copii. Până nu depășim aceste stereotipuri, nu putem crea o platformă reală pentru implicarea cu adevărat, la egal cu bărbați, în politică, viața socială și economică”, a precizat Bodrug-Lungu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților