[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vadim Fotescu: Abordarea formală a Maiei Sandu față de numirea unui nou guvern este absolut iresponsabilă
6 Februarie

Abordarea de formă de care a dat dovadă președintele țării, Maia Sandu, față de desemnarea noului guvern este absolut iresponsabilă, mai ales în contextul problemelor grave cu care se confruntă Republica Moldova. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, în cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova.

El se arată sceptic față de guvernul propus de Natalia Gavrilița și nu crede că acesta va fi capabil să lupte cu criza provocată de pandemia de coronavirus. În context, Fotescu a reiterat poziția Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, din care face parte, că este gata să propună propriul candidat pentru funcția de premier și un Cabinet de miniștri care să rezolve problemele din țară, apoi să organizeze alegerile parlamentare anticipate.

În cadrul aceleași emisiuni, Vadim Fotescu a criticat modul în care Maia Sandu a propus un nou guvern, de ochii lumii, doar ca să respecte prevederile legale, însă fără a lua în calcul situația dificilă din țară.

„Președintele, fiind garantul Constituției, trebuie să respecte Legea Supremă, iar o abordare de formă față de desemnarea premierului și formarea Cabinetului de miniștri, în condițiile din țară, este o poziție absolut iresponsabilă”, a declarat Vadim Fotescu.

Deputatul a mai amintit despre faptul că Maia Sandu, precum și partidul său – Partidul Acțiune și Solidaritate au recunoscut că guvernul Gavrilița este unul formal, pe care nici măcar deputații PAS nu-l vor vota. Cât despre propunerea PAS, potrivit căreia deputații să confirme în scris că nu vor participa la ședința Parlamentului în ziua votării guvernului, este un nonsens. „Să semnezi un document prin care te obligi să nu vii la muncă și să nu îți îndeplinești misiunea care ți-a fost încredințată este cea mai mare prostie atât din punct de vedere juridic, cât și moral”, a menționat deputatul Partidului „ȘOR”.

Vadim Fotescu a mai precizat că Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” vor examina programul de guvernare propus de Gavrilița și vor încerca să afle dacă echipa acesteia este sau nu în stare să scoată țara din criză, iar după asta vor decide dacă vor vota sau nu pentru Cabinetul de miniștri propus.

Totuși, deputatul a lăsat să se înțeleagă că nu are încredere în candidatul pentru funcția de premier și lista miniștrilor pe care a propus-o.

Vadim Fotescu a reamintit că Platforma „Pentru Moldova” este primul grup parlamentar care și-a asumat formarea unui guvern și că este pregătit în orice moment să facă asta. „Când va fi propus un candidat profesionist, apolitic, și, cel mai important, un program real de dezvoltare a țării, până la alegerile anticipate, în opinia mea, toți deputații vor trebui să-l susțină. Cu o condiție, însă, să nu existe dictatura de partid, care să-i împiedice pe deputați să voteze”, a declarat Fotescu.

Deputatul a mai precizat că Partidul „ȘOR” este pregătit pentru alegerile parlamentare anticipate, în cadrul cărora formațiunea va obține un scor mai bun decât la scrutinul precedent, doar că, înainte de asta, este necesar ca țara să fie scoasă din criză. „În acest moment, problema nu constă în alegerile anticipate, ci în formarea unui guvern profesionist, care să stopeze colapsul din economie și alte domenii. Încă nu au fost epuizate posibilitățile constituționale pentru a scoate din țara din această criză”, a concluzionat Vadim Fotescu.

Inapoi la arhiva noutaților