Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, a venit, într-o postare pe Facebook, cu o opinie privind costul energiei și la eficiența energetică, informează CURENTUL.
Vedeți comentariul integral făcut de oficial:
„Despre costul energiei:
În perspectiva apropiată RM inevitabil va fi importator de resurse energetice.
În cazul în care vom reuși să determinăm industrializarea economiei, consumul de energie va crește.
Costul energiei afectează nu doar consumatorii casnici, dar și competitivitatea producătorilor.
Prin urmare, pentru a reduce impactul costului energiei asupra nivelului de bunăstare al oamenilor, și pentru a nu compromite competitivitatea producătorilor noștri pe piața internă și pe cea externă – va fi nevoie să fim mai buni în negocieri.
Va trebui să identificăm parteneriate și să negociem contracte de lungă durată.
Businessul are o nevoie specială de predictibilitate. Cu cât va fi mai mare încrederea investitorului că va avea acces sigur la energie, la un preț confortabil și stabil, cu atât mai mari vor fi investițiile.
În perioada următoare vor câștiga competiția de atragere a investițiilor țările care vor oferi acces sigur la energie la prețuri confortabile cu stabilitate lungă.
Aceste țări vor fi alese de oameni ca loc de viață, pentru construcția familiei și a carierei.
Despre eficiența energetică:
În Republica Moldova există un potențial enorm de eficientizare a consumului de energie și realizarea acestui potențial va determina creșterea nivelului de viață și a bunăstării sociale, precum și competitivitatea economiei naționale.
Proiectele de eficiență energetică cer investiții, pe care autoritățile nu și le pot permite. Chiar și când autoritățile au identificat resurse pentru proiecte de eficiență energetică, procesele au fost puternic influențate politic și lucrurile au mers mai des strâmb decât drept. În rezultat ne-am ales cu decepții și neîncredere.
Autoritățile nu pot deține competențe pe toate dimensiunile și nici nu e cazul.
Trebuie regândit modelul de cooperare între sectorul public și cel privat în sensul responsabilizării sectorului public, pentru a preveni abuzurile din partea autorităților la adresa businessului.
Dacă într-adevăr ne dorim să învățăm să construim parteneriate eficiente și de lungă durată trebuie să egalăm în drepturi partenerul privat cu partenerul public.
Suntem un popor și trebuie să învățăm să lucrăm corect în echipă.
Businessul, care deține resurse și competență, ar putea face investiții în proiectele publice de eficiență energetică – trebuie doar creat cadrul clar de cooperare și să fie asigurată recuperarea investițiilor și oportunitatea de a realiza profit. Asta va schimba intenția investitorilor de coopera cu Moldova.
Trebuie să recunoaștem că în Moldova, istoria cooperării sectorului privat cu cel public e o istorie în care partenerul privat totdeauna a pătimit, iar partenerul public nu și-a onorat angajamentele.
Dar lucrurile pot fi schimbate, și acum e momentul potrivit pentru a începe o istorie nouă de cooperare între sectorul public și cel privat – una bazată pe respect și încredere.
P.S. Instrumente de finanțare (sau combinația acestora) a proiectelor de eficiența energetica (EE) cu atragerea capitalului privat pot fi:
– credite energetice “securizate”;
– contracte de performanța energetică;
– contracte ESCO;
– on-billing;
– valori mobiliare corporative “green bonds”sau “energy bonds”;
– garanții financiare;
– instrumente “off-the-shelf”;
– obligațiuni municipale pentru finanțarea proiectelor de EE la nivel local.”