Vadim Ceban, șeful „Moldovagaz”, a spus că în ultimele zile a primit mai multe adresări din partea mass-media și experților în energetică referitor la situația actuală în ramură, precum și cauzele, care au motivat solicitarea recentă de actualizare a tarifului pentru gazele naturale, fiind provocată de creșterea fulminantă a prețurilor de achiziție. Astfel, oficialul a venit cu o serie de precizări, informează CURENTUL.
„1. Adresarea SA „Moldovagaz” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost efectuată în conformitate cu normele naționale, fiind justificată și bazată pe cifre și calcule. Tariful solicitat de „Moldovagaz” nu conține rezerve ascunse și acoperă strict costurile reglementate. Nimic mai mult.
2. Sectorul energetic este vital important pentru viața social-economică a țării, și fiecare parte componentă a sectorului trebuie să-și abordeze misiunea responsabil. Echipa „Moldovagaz” zilnic își îndeplinește misiunea cu toată responsabilitatea și un devotament pe deplin, și așteaptă aceeași atitudine din partea regulatorului. Tarifele aprobate de ANRE urmează să asigure funcționarea eficientă și viabilitatea financiară a furnizorului, și anume asta prevăd normele, după care activează Agenția.
Spre regret, Hotărârea ANRE din 04 august 2022 nu permite „Moldovagaz” să-și onoreze angajamentele contractuale, afectează direct viabilitatea financiară și funcționarea eficientă a întreprinderii, și periclitează furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale.
3. În perioada ianuarie–iulie 2022 devierile tarifare au constituit 954 milioane lei. Mai mult, în august acestea vor constitui cca 409 milioane lei, iar în septembrie – cca 623 milioane lei. Aceste restanțe, de peste 2 miliarde lei, inevitabil urmează sa fie incluse în tariful pentru gaze achitat de consumatori”, a menționat șeful „Moldovagaz”, adăugând: „Întârzierea plăților contractuale ridică și suma datoriei față de furnizor, care deja e destul de impunătoare, și compromite relațiile între furnizorul de gaze și SA „Moldovagaz”. Echipa întreprinderii constant depune eforturi pentru a demonstra că este un partener ordonat și predictibil, această încredere fiind un element important în procesul de negociere cu toți furnizorii, pentru a obține cele mai avantajoase condiții pentru consumatorii din Moldova.”
În aceste circumstanțe – a mai declarat Vadim Ceban – SA „Moldovagaz” este nevoită sa solicite din nou suportul Guvernului in forma de ajutor de stat direct sau achitarea datoriilor istorice ale SA „Termoelectrica” pentru acoperirea decalajului de casă, ce va fi acumulat in perioada august-septembrie a anului curent, cu scopul acoperirii depline a costului de gaze naturale importate de la furnizorul principal.
„La fel, SA „Moldovagaz” s-a adresat către SAP „Gazprom” cu rugămintea să fie extins pînă la finele trimestrului IV termenul de achitare a plății pentru luna august curent”, a conchis președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”.