[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vadim Ceban deschide parantezele despre restructurarea „Moldovagaz” şi a companiilor afiliate
17 Martie

În cadrul unui interviu pentru „Moldstreet”, Vadim Ceban, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, a deschis parantezele despre restructurarea „Moldovagaz” şi a companiilor afiliate.

„SA „Moldovagaz” și companiile afiliate se află într-un amplu proces de reformare și reorganizare. În mare parte acesta este legat de necesitatea implementării cerințelor Legii cu privire la gazele naturale, care transpune Directivele europene (Pachetul Energetic III) în partea ce ține de asigurarea independenței operatorului sistemelor de transport gaze SRL „Moldovatransgaz”. Totodată, acest proces are la bază și criterii de oportunitate și eficiență economică”, a declarat el.

Potrivit spuselor sale, „piața gazelor naturale regională este foarte dinamică și trece printr-un proces amplu de transformare și liberalizare”. „Este o situație nouă pentru SA „Moldovagaz” și întreprinderile sale, care trebuie să facă față noilor provocări. Acest lucru este imposibil însă fără revizuirea condițiilor și modului actual de activitate. În primul rând este necesar să fie micșorate costurile operaționale, optimizate cheltuielile și sporită eficiența. În procesul respectiv avem susținerea principalilor acționari: „Gazprom” și Guvernului în persoana Agenției Proprietății Publice”, a precizat Preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”.

Vadim Ceban a spus că mecanismele de reorganizare a sistemului au fost aprobate de către acționari în anul trecut. „Pe dată de 25 februarie 2020 ANRE a acceptat Planul de măsuri privind separarea SRL „Moldovatransgaz”. La moment ne aflăm la etapa implementării a acestuia și nu există careva impedimente în acest proces. La finele anului vom avea o structură corporativă de tip holding,organizată pe orizontală. „Moldovatransgaz” urmează a fi certificată și va corespunde rigorilor legale privind independența față de furnizori. De asemenea, va fi creată întreprindere unică de distribuție gaze prin reorganizarea a celor 12 entități existente de distribuție gaze”, a comunicat Preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”.

Cristina Pendea
foto: Andrei Mardari

Inapoi la arhiva noutaților